Η καυτή εβδομάδα που άρχισε χθες για την κυβέρνηση συνεχίζεται με τη στάση της τρόικας, η οποία επιμένει μετά την ισοπέδωση μισθών και συντάξεων σε πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων αλλά και σε άμεσες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, να αποτελεί δείγμα του κλίματος στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.
Προηγήθηκε το θρίλερ του Σαββατοκύριακου και η εμπλοκή της διαπραγμάτευσης με τον υπουργό εργασίας Γ. Βρούτση να δηλώνει οτι δεν μπορεί να κατανοήσει το αμετακίνητο και τις εμμονές της τρόικας.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες προγραμματίστηκε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση σήμερα στις 5 ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πιθανότατα θα μεταβεί την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς, όπως όλα δείχνουν, να έχει οριστικοποιηθεί το πακέτο, με ότι σημαίνει αυτό για την στάση των δανειστών στο θέμα της επιμήκυνσης στο οποίο ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση.
Η στάση των δανειστών προκαλεί πάντως ερωτήματα καθώς η τρόικα είναι φανερό οτι πολώνει τις διαπραγματεύσεις προφανώς με εντολή της ΕΕ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ με άγνωστο μέχρι στιγμής στόχο, γεγονός που φέρνει πλέον στα όρια του και τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ήδη η απόλυτη αποδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την στάση των βουλευτών του στην βουλή και την ψήφιση των μέτρων ενώ βαίνει συνεχώς ογκούμενο το κλίμα αμφισβήτησης από κορυφαία στελέχη με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα την κριτική και την στάση του Κ. Σκανδαλίδη.
Ο μεγάλος φόβος είναι ότι σε περίπτωση αποδιοργάνωσης του ΠΑΣΟΚ και η άρνηση των βουλευτών του να στηρίξουν τα μέτρα θα συμπαρασύρει και την ΔΗΜΑΡ η οποία είναι αυτή τη στιγμή ο σταθερός πόλος του κυβερνητικού συνασπισμού.
Στο μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για εξελίξεις μη ελεγχόμενες «όσο η τρόικα επιμένει σε ακραία μέτρα και κωλυσιεργεί στο κλείσιμο του πακέτου των μέτρων».