Τα φαινόμενα αστικής βίας που απασχολούν στην Ελλάδα, τα οποία σχετίζονται με μια φασίζουσα νοοτροπία που υπάρχει σε ένα κομμάτι που προσπαθεί να υποκαταστήσει το ρόλο του κράτους, κάτι που ανησυχεί την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη, τόνισε σε συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε από τη Βιέννη στο ΑΜΠΕ, όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης των 46 χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα «Αστική βία-Τρόποι πρόληψης και αντίδρασης», ο κ. Σκανδάμης επισήμανε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν αναπτύξει ένα πλέγμα δράσεων και ο ίδιος θεωρεί πως αυτό και θα επιταχυνθεί και θα εμβαθυνθεί.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει έτοιμη τη διάταξη με την οποία στις περιπτώσεις που ένα έγκλημα γίνεται από φυλετικό εθνοτικό ή θρησκευτικό μίσος, δηλαδή στο πλαίσιο της αποκαλούμενης ρατσιστικής βίας ή εγκλημάτων μίσους, τότε όλα αυτά θα αποτελούν επιβαρυντική περίπτωση και σε περίπτωση πλημμελήματος η ποινή θα είναι άνω των τριών ετών.
Στη Διάσκεψη της Βιέννης κοινός ήταν ο προβληματισμός και η κατεύθυνση των περισσότερων κρατών, συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας, πως στις περιπτώσεις αστικής βίας πρέπει να υπάρξουν μέτρα τα οποία προλαμβάνουν περιστατικά παρά καταστέλλουν, και αυτό εξυπηρετεί και η συγκεκριμένη σύσταση που ψηφίστηκε σήμερα, που έχει ένα πλαίσιο εφαρμογής, ένα πλαίσιο αντιμετώπισης, μέσα στο πλαίσιο της αποκαταστατικής Δικαιοσύνης.
Ο κ. Σκανδάμης θεωρεί, όπως επισημαίνει, ότι με τον τρόπο αυτό και η συμφιλίωση επιτυγχάνεται και η αναγκαία διαβούλευση γίνεται και προληπτικά ενεργεί το κράτος, αλλά και το μήνυμα δίνει σε αυτόν που εμπλέκεται σε παραβατικές ή παράνομες ενέργειες ότι του δίνεται ταυτόχρονα η δυνατότητα να ενσωματωθεί χωρίς να στιγματιστεί.
Στη παρέμβασή του στη Διάσκεψη, ο γενικός γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής τόνισε την ανάδειξη κάποιων δράσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, όπως τη μείωση των ποινών για τους ανήλικους ή τη δημιουργία Κεντρικών Επιστημονικών Συμβουλίων για τον ανήλικο εγκληματία και το ανήλικο θύμα. Παράλληλα, ανέδειξε την αναγκαιότητα πως όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα πρέπει να προλαμβάνονται τη στιγμή που το πλήθος γίνεται όχλος και άρα πρέπει να τίθενται εξατομικευμένα και να δίνονται λύσεις στο πλαίσιο της αποκαταστατικής Δικαιοσύνης.