«Θα περίμενα όλα τα πολιτικά κόμματα να καταδικάσουν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις από όπου και αν προέρχονται και αν στέλεχός τους ή στελέχη τους λειτουργούν με έναν τέτοιο τρόπο, θα έπρεπε να καταδικαστεί δημοσίως μια τέτοια στάση, διότι δεν μπορούν να γίνονται αυτά φέιγ βολάν», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία γύρω από το θέμα της διαχείρισης απόρρητων κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η ΝΔ και όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών τη χώρα, τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση και μετά, είναι απολύτως εκτεθειμένα στο να παίρνουν μία τέτοια στάση, διότι αυτό που θα περίμενε κανένας θα ήταν με τη σειρά τους να καταδικάσουν οποιεσδήποτε διαρροές υπάρχουν σε σχέση με αυτά τα ζητήματα· για τον βασικό λόγο ότι από τον Ιούνιο του 2017 […] όπως εξήγησε με σαφήνεια χθες ο πρόεδρος της Βουλής αυτά τα κονδύλια, σε ύψος πάνω από 25.000 ευρώ, έρχονται στη διαδικασία της Βουλής, ενημερώνονται οι αντιπρόεδροι της Βουλής, που εκπροσωπούν όλες τις πολιτικές δυνάμεις και μετά επιστρέφουν με κλειστό φάκελλο στο υπουργείο Εξωτερικών», εξήγησε ο κ. Μαντάς.
«Τα απόρρητα κονδύλια», υπενθύμισε, «είναι κάτι πάρα πολύ παλιό, αλλά είναι η πρώτη φορά από το 2017 που έρχονται σε μια διαδικασία κοινοβουλευτικής ενημέρωσης, όχι κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενημέρωσης των κομμάτων της Βουλής μέσα από τη διαδικασία που εξήγησε χθες και ο πρόεδρος και αυτό είναι προφανώς θετικό· δεν μπορεί να έχει κανένας δεύτερη γνώμη σε αυτό και έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις για τα μυστικά κονδύλια του παρελθόντος στο πώς διοχετεύονταν».
Ερωτηθείς σχετικά με όσα διημείφθησαν στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, την προηγουμένη της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε: «από την εισήγηση του πρωθυπουργού μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, το θέμα που έμπαινε ως βασικό αντικείμενο του υπουργικού συμβουλίου ήταν να δεσμευθούν οι πάντες ότι δεν θα διαταράξουν την κυβερνητική πορεία και είναι προφανές ότι αυτό απευθυνόταν και στην πλευρά του κ. Καμμένου. Το ίδιο επαναλήφθηκε και στην ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό, μετά την παραίτηση του κ. Κοτζιά. Αυτό είναι το βασικό αντικείμενο και αυτό είναι που καθορίζει και την επόμενη μέρα».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαντάς υπογράμμισε πως «δεν έχουν κανένα νόημα, σκόνη σκορπούν και αναταραχή χωρίς καμιά ουσία, αλλά με βλάβη της χώρας, συζητήσεις γύρω από αυτά τα ζητήματα, τα οποία θα είχαν αντικείμενο, εάν πράγματι δεν υπήρχε αυτή η διαδικασία».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πορεία της οικονομίας, ο κ.Μαντάς παρατήρησε: «σε κόντρα όσων θέλουν να καταστροφολογούν, τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας θα έλεγε κανείς, ότι σε όλη τη βεντάλια των θεμάτων με τα οποία μπορεί κανείς να κρίνει με αντικειμενικότητα πώς πάνε τα πράγματα, τα στοιχεία είναι θετικά, αυτή είναι η πραγματικότητα, έχουμε για πολλά τρίμηνα συνεχή θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη, αναθεωρήθηκε μάλιστα και προς τα πάνω […] έχουμε μία σημαντικότατη επίδραση στο κομμάτι της απασχόλησης με εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας […] η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνεται από παντού».