Στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου τόσο για τη δημοσιονομική προσαρμογή του υπουργείου, τη διοικητική του μεταρρύθμιση και την ανάγκη της αντιμετώπισης των πιεστικών αναγκών που υπάρχουν στο χώρο της υγείας, συμφώνησαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λυκουρέντζος, στη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Υγείας.
Σε δηλώσεις τους που ακολούθησαν τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος έστειλε το μήνυμα στους πολίτες ότι «ξέρουμε τι γίνεται στην καθημερινότητα στο χώρο της υγείας, δεν θέλουμε να ταλαιπωρείται αλλά να νιώθει ασφαλής και αξιοπρεπής και θα γίνει όλη η προσπάθεια που απαιτείται προς την κατεύθυνση αυτή».
Από την πλευρά του, ο κ. Λυκουρέντζος, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την «τιμητική» του επίσκεψη στο υπουργείο και κυρίως για την «ηθική και πολιτική του συμπαράσταση στο δύσκολο έργο που επιτελούμε», τόνισε ότι για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου «είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη η θέση να έχει άμεση και άνετη πρόσβαση ο πολίτης στις υπηρεσίες υγείας, να διατηρηθούν στο υψηλό επίπεδο που σήμερα παρέχονται και να μη λείψει το φάρμακο από τον ασθενή».
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος, τον οποίο συνόδευσαν οι υπεύθυνοι του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός και Συμεών Κεδίκογλου, ανέφερε ότι συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του προβλήματος της υγειονομικής πολιτικής και επεσήμανε ότι ο πολίτης όταν μιλά για κοινωνικό κράτος έχει στο μυαλό του το ασφαλιστικό σύστημα και το σύστημα υγείας.
Ο κ. Βενιζέλος διαχώρισε τα προβλήματα σε δημοσιονομικά και λειτουργικά, λέγοντας ότι τα πρώτα συνδέονται «με τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που κάνουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα ξανά αυτοδύναμη, ισότιμη μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ, να συμμαζέψουμε τις δαπάνες, να κινούμαστε όπως τα άλλα ευνομούμενα, πολιτισμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπου προσφέρουν υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας».
Υπογράμμισε δε ότι τα λειτουργικά προβλήματα αφορούν περισσότερο τον πολίτη. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι είναι γνωστά τα «αγκάθια» στη λειτουργία των νοσοκομείων, του ΕΟΠΠΥ, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη σχέση με τους φαρμακοποιούς, για να τονίσει ότι «θα ληφθούν πρωτοβουλίες, θα γίνουν κινήσεις που πρέπει ώστε να λειτουργεί το σύστημα κανονικά».
Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν μηχανισμοί που αναπληρώνουν το κενό αλλά δεν μπορούν να λειτουργούν μονίμως, υπογράμμισε ότι «θα δοθούν λύσεις οριστικές και όσο γίνεται πιο γρήγορα», και προανήγγειλε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα παρουσιάσει και στην κυβέρνηση και τους αρχηγούς που τη στηρίζουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική, ξεκινώντας από το φάρμακο και φτάνοντας μέχρι τον νέο υγειονομικό χάρτη.
Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι αφού ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, συμφώνησαν στην ανάγκη διαμόρφωσης αυτού του εθνικού σχεδίου τόσο για τη δημοσιονομική προσαρμογή του υπουργείου, τη διοικητική του μεταρρύθμιση και την ανάγκη της αντιμετώπισης των πιεστικών αναγκών, όπως αυτή προς την κατεύθυνση των φαρμακείων, της οικονομικής στήριξης του ΕΟΠΠΥ μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της πολιτείας απέναντι σε αυτόν αλλά, και μετά τη διαπραγμάτευση που διεξάγει σήμερα η κυβέρνηση, και την εξασφάλιση εκείνων των πόρων που κατά κύριο λόγο θα κατευθυνθούν προς το υπουργείο Υγείας, ώστε να επιστρέψουμε στους προμηθευτές μας τις οφειλές μας και να μπορέσει έτσι να λειτουργήσει η αγορά υγείας.
«Θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση τις προσπάθειες για να πετύχουμε αυτούς τους σημαντικούς για την πατρίδα μας στόχους», τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος.