Την επισήμανση ότι από την αρχή της κρίσης στη Συρία η ελληνική πρεσβεία ήταν σε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης με το Πατριαρχείο Αντιοχείας, τους μητροπολίτες και την ορθόδοξη κοινότητα για την παροχή κάθε αναγκαίας συνδρομής, έκανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδου.
Ο υπουργός σημείωσε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν σε συνεχή ενημέρωση των εταίρων μας για την ιδιαίτερη κατάσταση των χριστιανών στη Συρία, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν επιθυμούν την εμπλοκή τους στην κρίση που μαστίζει τη χώρα, γεγονός που εκφράστηκε και στα συμπεράσματα του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ως προς τη λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στη Δαμασκό, ο κ. Αβραμόπουλος, αναφέρει το ΑΜΠΕ, ιδιαίτερα τόνισε ότι οι διπλωμάτες βρίσκονταν επί μήνες σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες στη Συρία, τους ενημέρωναν διαρκώς για την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα, προτρέποντάς τους να τακτοποιήσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, να λάβουν τις απαραίτητες θεωρήσεις εισόδου από τις χώρες της περιοχής, για το ενδεχόμενο που θα χρειαζόταν να αποφασιστεί εσπευσμένη αποχώρησή τους από τη Συρία.
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο η ελληνική πρεσβεία «μερίμνησε μέχρι την τελευταία στιγμή, ακόμα και υπό ιδιαίτερα έκρυθμες συνθήκες ασφαλείας, για τη χορήγηση διαβατηρίων σε όλους όσοι είχαν υποβάλει ανάλογες αιτήσεις. Έδωσε επίσης οδηγίες στα επίτιμα εκεί προξενεία μας ώστε να αντιμετωπίζουν έκτακτες περιπτώσεις απώλειας ή λήξης ταξιδιωτικών εγγράφων και πρέπει να σας πω ότι είχαμε τέτοιες περιπτώσεις».
Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας της πρεσβείας (μολονότι εξακολουθούν να λειτουργούν τα επίτιμα προξενεία) –η ελληνική διπλωματική αποστολή ήταν μία από τις τελευταίες που απεχώρησαν από τη Συρία– «λόγω της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα, η οποία θέτει πλέον σε κίνδυνο τη ζωή των υπαλλήλων, αλλά και περιορίζει δραματικά τις δυνατότητες να μετακινηθούν έξω από την πόλη της Δαμασκού.