Σχετικά με την εξωτερική πολιτική ο Γιώργος Παπανδρέου είπε, κατά την ομιλία του στην 9η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ότι η Ελλάδα σήμερα είναι παρούσα και παντού και υπογράμμισε ότι και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει καταθέσει προτάσεις για τον «εξανθρωπισμό της παγκόσμιας οικονομίας», ενάντια στο απαράδεκτο των φορολογικών παραδείσων, ενώ έχει προτείνει και τη θέσπιση κανόνων διαφάνειας στο πιστωτικό σύστημα.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο φόρο Tobin επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών στην Ευρώπη και διεθνώς, ενώ πρόσθεσε ότι «στην Ε.Ε. όπου κυριαρχεί μια αντίληψη λιτότητας, έχουμε προτείνει αντί για πολιτική λιτότητας, μια πολιτική υπευθυνότητας και ευθύνης, για την «πράσινη ανάπτυξη», την παιδεία, την καινοτομία, την επένδυση για εργασία και τις απαραίτητες υποδομές για μια ανταγωνιστική Ευρώπη, που θα χρηματοδοτείται μέσα από πράσινους φόρους πράσινα ομόλογα και μέρος των φόρων συναλλαγών».

Επισημαίνοντας ότι η έκβαση αυτών των προτάσεων δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μπορούμε «να καθορίσουμε εμείς τα του οίκου μας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε παρά τις διεθνείς εξελίξεις – θετικές ή αρνητικές – να μπορούμε να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις».

Στο σημείο αυτό ο Γ. Παπανδρέου ευχαρίστησε προσωπικά τον παρόντα στο Εθνικό Συμβούλιο Γιοακίμ Πάλμε, που θα βοηθήσει στο επόμενο διάστημα την κυβέρνηση σε θέματα κοινωνικού κράτους.