Την ανάγκη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία «να αναθεωρήσει την πολιτική της σύμπλευσης με το νεοφιλελευθερισμό, να απεγκλωβιστεί από το φαύλο κύκλο της αυτοαναίρεσης και να ανακαθορίσει την ταυτότητα της, συνομιλώντας με τις κοινωνίες» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ) στο Αγρίνιο, με θέμα «Το τέλος των Μνημονίων: Αριστερά – Προοδευτική Διακυβέρνηση».
«Η σοσιαλδημοκρατία οφείλει να θέσει και πάλι το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και να αντιπαλέψει το συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα αλληλεγγύης μέσα στις κοινωνίες, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να καλλιεργήσει και να υπηρετήσει τις ανθρωπιστικές αξίες» είπε επίσης ο κ. Κουβέλης στην εκδήλωση, στην οποία μίλησαν ακόμη ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο καθηγητής της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.
«Από την πορεία της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα ειδικότερα, όπου ταυτίστηκε με το νεοφιλελευθερισμό, οφείλει να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα, τα οποία οδηγούν στην αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού της» συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Οι πολιτικές της λιτότητας στην Ευρώπη, είτε με μνημόνια είτε χωρίς, η διεύρυνση των ταξικών και κοινωνικών ανισοτήτων, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η υπονόμευση των κρατικών δομών πρόνοιας, έφεραν στο προσκήνιο της πολιτικής την ακροδεξιά, τις φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις και κινήσεις. Δυστυχώς, η μετατόπιση του κεντρικού πολιτικού άξονα σε συντηρητικότερες κατευθύνσεις, εάν δεν είναι συνειδητή επιλογή για τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, τις οδηγεί να υιοθετούν την πολιτική ρητορική και την πρακτική, των πιο σκοτεινών και αντιδραστικών κύκλων στην Ευρώπη».
Τονίζοντας στη συνέχεια την ανάγκη για έναν «προοδευτικό, κοινωνικό και πολιτικό πόλο που θα στηρίζει τη μεγάλη προσπάθεια για τη δημοκρατία, τη δίκαιη ανάπτυξη» σημείωσε ότι στην χώρα μας «διαμορφώνονται δύο πολιτικοί πόλοι: ο ένας βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ο άλλος προοδευτικός. Οι πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου – είτε αναφέρονται ως «κέντρο» είτε ως «κεντροαριστερά» είτε ως «σοσιαλδημοκρατικές» – δεν μπορούν να νίπτουν τας χείρας τους. Ο αναγκαίος διάλογος της Κεντροαριστεράς με την Αριστερά προϋποθέτει την απομάκρυνσή της Κεντροαριστεράς από τη σημερινή πολεμική ατμόσφαιρα, που είναι επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Αναφερόμενος, τέλος, στη νέα σχέση της χώρας μας με την ΕΕ η οποία «δείχνει να ανακαθορίζεται μετά την έξοδο από τα μνημόνια», είπε ότι διαμορφώνει νέες δυνατότητες για συγκεκριμένες διεκδικήσεις. «Τις διεκδικήσεις αυτές – συμπλήρωσε – ενισχύουν, άλλωστε, τα θετικά βήματα της ελληνικής οικονομίας.
Η αισιοδοξία της εκτίμησης μας αναφέρεται στην παραδοχή, που είναι ταυτόχρονα και αναγκαία προϋπόθεση, ότι η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δεν μπορεί να είναι ένα τεχνοκρατικό αφήγημα που θέτει εκτός τη μισή ευρωπαϊκή κοινωνία. Η ανάπτυξη οφείλει να έχει προοδευτικό πρόσημο και απαραίτητη προϋπόθεση προς την κατεύθυνση αυτή, αποτελεί το παραγωγικό μοντέλο που θα ακολουθηθεί αλλά και η δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου».