Δεν ακούστηκε καταπτοημένος ο Γιάννης Στουρνάρας από το γεγονός ότι δεν υπουργοποιήθηκε. Θυμίζουμε ότι έως και την τελευταία στιγμή, φερόταν να συνεχίζει στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο είχε αναλάβει εδώ και ένα μήνα περίπου ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Τελικά, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Καθημερινή», επιστρέφει στα αγαπημένα του λημέρια, στον ΙΟΒΕ, έχοντας ζήσει έστω και για λίγο, από πρώτο χέρι τι σημαίνει Δημόσια Διοίκηση.
Τι βρήκε όμως στο υπουργείο Ανάπτυξης όταν ο κ. Στουρνάρας ανέλαβε τα καθήκοντά του; Ποια εικόνα αποκόμισε από αυτή την επαφή με το Δημόσιο και τι πιστεύει ότι πρέπει από ‘δω και πέρα να γίνει; «Βρήκα μια φλόγα να σιγοκαίει. Ανθρώπους με μόρφωση, με όραμα, που θέλουν να γίνουν αλλαγές- αλλά φοβισμένους. Όπως επίσης βρήκα ανθρώπους οπισθοδρομικούς, κρατικοδίαιτους, που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, ακόμα και σε επίπεδο γενικών γραμματέων. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει 15 γενικούς γραμματείς – δεν είναι όλοι κατάλληλοι για τη θέση αυτή. Είναι πρόβλημα τόσο ως ικανότητα όσο και ως νοοτροπία. Αυτή η αρνητική πλευρά υπερισχύει στο δημόσιο τομέα μονάχα όταν η πολιτική ηγεσία δεν έχει τη βούληση να ενθαρρύνει και να βοηθήσει εκείνους που επιθυμούν τις αλλαγές.
«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ένα σύγχρονο Δημόσιο ασκεί τρία πράγματα: στρατηγική, εποπτεία και ρυθμίσεις. Για να γίνουν αυτά τα τρία χρειάζονται άνθρωποι υψηλού επιπέδου. Το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει τέτοιες μονάδες, αλλά διαθέτει και ανθρώπους που δεν χρειάζονται πια. Θα πρέπει με μια διαδικασία που έχει και κοινωνική διάσταση, να δούμε πού υπάρχουν θέσεις για τους ανθρώπους αυτούς. Διότι δεν χρειάζεται να βρίσκονται στην κεντρική διοίκηση όλοι. Πλέον απαιτούνται ολιγομελή σχήματα.