Με «καρότο και μαστίγιο» για τους όρους του μνημονίου καταφθάνει αύριο στην Αθήνα η τρόικα και πιάνει αμέσως δουλειά με άγριες διαθέσεις όσον αφορά την αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροϊκανοί αφήνουν μισάνοιχτο παράθυρο για ηπιότερες αλλαγές στα εργασιακά και για σταδιακές και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά θα είναι σκληροί και ανυποχώρητοι στη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, ακόμα και με απολύσεις, και στις περαιτέρω περικοπές στα κονδύλια του Δημοσίου με όχημα τα ειδικά μισθολόγια και τις κοινωνικές παροχές.

Όπως αναφέρει το Έθνος, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί τον απαράβατο όρο προκειμένου, υπό όρους, να υπάρξει χαλάρωση του μνημονίου, αρχής γενομένης από την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για χρονική παράταση στη μείωση του ελλείμματος.

Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις βασικές «κόκκινες γραμμές» για την τρόικα είναι τα μέτρα για τη μείωση του κόστους εργασίας κατά 15% στη διάρκεια του προγράμματος και τη διασφάλιση της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, οι Βρυξέλλες φέρονται διατεθειμένες να βάλουν νερό στο κρασί τους για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θέτοντας θέμα επανεξέτασης της γενικής εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τον δραστικό περιορισμό των μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου, η τρόικα είναι ανένδοτη. Μάλιστα αναμένεται να ζητήσει πιστή τήρηση των δεσμεύσεων του δεύτερου μνημονίου, που προβλέπει μείωση του προσωπικού κατά 15.000 το τρέχον έτος και κατά 150.000 μέχρι το 2014, καθώς και κατάργηση υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών.