Υπερψηφίστηκε χτες αργά το βράδυ επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, το – αποτελούμενο από 328 άρθρα – νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία – και καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, την Δημοκρατική Αριστερά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η συζήτηση επί των άρθρων, ξεκίνησε το απόγευμα και θα συνεχιστεί αύριο.
Προβάλλοντας το νομοσχέδιο, στη σύνταξη του οποίου είχε σημαίνοντα ρόλο, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, ανέφερε πως το ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά, δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί. «Στόχος μας είναι με την ψήφιση του νομοσχεδίου, όταν λυθεί το ζήτημα της ρευστότητας, η χώρα να μην χάσει άλλο χρόνο, αλλά ο ιδιωτικός τομέας να δοκιμάσει τις δυνάμεις του με το θεσμικό αυτό πλαίσιο και τα απαραίτητα εργαλεία, όχι ως κρατικοδίαιτος όπως στο παρελθόν, αλλά δίνοντας και στον δημόσιο τομέα την δυνατότητα να υπερασπιστεί την πορεία του».
«Είμαστε υπερήφανοι ως υπουργείο Ανάπτυξης, γιατί σε μια περίοδο όπου το να δουλεύεις σοβαρά στη βάση χωρίς πολλές δηλώσεις και να δημιουργείς πλαίσιο που να φανεί πως αποτέλεσε το όχημα ανάπτυξης της χώρας, είναι η πιο σημαντική συμβολή στη δεδομένη στιγμή» κατέληξε ο κος Ξυνίδης.
Νωρίτερα, η ‘Αννα Διαμαντοπούλου, διαμαρτυρόμενη για την κυριαρχία των «ακραίων τοποθετήσεων» στην συζήτηση του νομοσχεδίου, έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικά μεγάλο νομοσχέδιο, αλλά και πάρα πολύ σημαντικό για την οικονομία, την υποστήριξη της επιχείρησης, την διευκόλυνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας (…) Αλλάζει όλη η χώρα, με την αδειοδότηση των επιχειρήσεων με μία δήλωση, με την απλοποίηση των εγκαταστάσεων λειτουργίας που αφορά δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, την αδειοδότηση στα βιομηχανικά πάρκα, την απλοποίηση του ελέγχου προϊόντων, της αξιολόγησης, την διάθεση εμπορικού σήματος, ώστε κάθε επιχείρηση να παίρνει εμπορικό σήμα σε ελάχιστο χρόνο».
Εκ μέρους της ΝΔ, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία υπερψηφίζει το νομοσχέδιο καθώς περιλαμβάνει διατάξεις που αποτελούν πάγιες θέσεις της (fast track σε μικρότερου μεγέθους στρατηγικές επενδύσεις, δημιουργία single window για το εξωτερικό εμπόριο, καθιέρωση ελληνικού σήματος, πλήρης άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, τροποποίηση της προπτωχευτικής διαδικασίας, επιστροφή της γενικής γραμματείας του Καταναλωτή στο υπουργείο Ανάπτυξης). ‘Αλλες διατάξεις ωστόσο, χρήζουν βελτίωσης και τροποποίησης – όπως οι ρυθμίσεις σχετικά με την Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, τις «ελεύθερες ζώνες και αποθήκες», ή το εμπορικό σήμα («δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του παραεμπορίου πλαστών προϊόντων και απομιμήσεων»).
Ο κ. Χατζηδάκης, συμφώνησε και στην ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική πρόταση για το ζήτημα της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες, ζητώντας από την κυβέρνηση να συνομιλήσει με την τρόικα για μια μεταβατική διάταξη – κάτι με το οποίο συμφώνησε αργότερα και η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή.
«Τι να το κάνω εγώ το να γλιτώσει μια επιχείρηση 1-2.000 ευρώ τον χρόνο, αν την ίδια στιγμή κλείνουν είκοσι εφημερίδες με διακόσιους υπαλλήλους και δημοσιογράφους, αλλά κυρίως να μειώνεται η διασπορά των ειδήσεων και της κρίσης;» ανέφερε αργότερα ο Κώστας Μαρκόπουλος από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες».