Η ταυτότητα και όχι το όνομα φαίνεται ότι αποτελεί το νέο αγκάθι στις συζητήσεις για το Σκοπιανό. Όπως αποκαλύφθηκε χθες τα Σκόπια δεν δέχονται να ανοίξει καν το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας της χώρας, ενώ ο Μάθιους Νίμιτς ανέφερε ότι η Αθήνα δεν θίγει το ζήτημα. Το μήνυμα ότι σέβεται απολύτως και αντιλαμβάνεται τους Έλληνες πολίτες που θέλουν να ταυτίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας και να ονομάζονται κι αυτοί Μακεδόνες «ωστόσο στον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στον λαό του να αποκαλείται μακεδονικός λαός» έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ. Υποστήριξε ότι «αν θιχτεί το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας, λύση στο θέμα του ονόματος δεν μπορεί να υπάρξει» μετά τη συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητήτ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Από την πλευρά του, ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης, έτσι ώστε να κλείσει οριστικά αυτό το θέμα, το οποίο ταλαιπωρεί και τις δύο χώρες. Τόνισε πως υπάρχει μια δυναμική στις διαπραγματεύσεις και επισήμανε ότι (οι διαπραγματεύσεις) βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πως υπάρχουν δύο αποφασιστικές κυβερνήσεις στις δύο χώρες, οι οποίες επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος. Δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ενώ τόνισε ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά, δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμαινε άρνηση της ταυτότητας του λαού της ΠΓΔΜ. Σε δηλώσεις του μετά από το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο κ. Νίμιτς επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.
Κοτζιάς: Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε ότι πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς
Την εκτίμηση ότι θα διευθετηθεί έως τον Ιούνιο το ζήτημα με την ΠΓΔΜ εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ανέφερε ότι εντός του Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο το προσχέδιο του Συμφώνου που θα καταθέσει η Αθήνα στη διαπραγμάτευση για την επίλυση της ονομασίας εξηγώντας ότι «θα είναι ένα κείμενο που εμείς θεωρούμε ότι με αυτό μπορούμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε». «Ούτε ένα ελληνικό κείμενο που θα έχει τις απόψεις μας μόνο είναι, ούτε είναι ένα κείμενο που είναι ήδη συμφωνία – συμβιβασμός» ανέφερε. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters επισήμανε ότι «στη πραγματικότητα, ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε ότι πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα». Σε ερώτηση τι θα συνιστούσε πρόοδο για την Αθήνα αν η διαφωνία με τα Σκόπια δεν διευθετηθεί έως τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας απάντησε πως «θα διευθετηθεί». Υπογράμμισε πως υπάρχει μια νέα δυναμική για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, από τότε που μια πιο μετριοπαθής κυβέρνηση εκλέχθηκε στην ΠΓΔΜ τον περασμένο χρόνο, έπειτα και από προσπάθειες τριών ετών με την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης που είχε προτείνει και προώθησε η ελληνική πλευρά. «Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς τα συμφέροντα της περιοχής, για τη σταθερότητα, την ασφάλεια κα την οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, αναφέροντας τη σημασία των αλλαγών στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. «Επιτρέψτε μου να σας πω ένα παράδοξο. Ας υποθέσουμε ότι δεν καταλήγουμε σήμερα σε μια συμφωνία, ποιό όνομα έχει απομείνει;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση για την έλλειψη στήριξης. «Διεθνώς, θα παραμείνουμε με το σκέτο ‘Μακεδονία’, συνεπώς δεν θα έχουμε κερδίσει τίποτε και στις (διμερείς) μας σχέσεις θα παραμείνουμε με το «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», τόνισε και συμπλήρωσε: «Γραμματικά, είναι ένα όνομα που εξακολουθεί να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία, που είναι σύνθετο και με χρονολογικό προσδιορισμό. Οπότε, κοροϊδεύουμε απλά τους εαυτούς μας με γλωσσολογικούς ακροβατισμούς».
Τζανακόπουλος: Δεν βοηθούν οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ
Τον τελευταίο καιρό έχει βελτιωθεί το κλίμα με πολιτική ηγεσία Σκοπίων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος νωρίτερα δήλωσε ότι αν θιχτεί το ζήτημα της ταυτότητας, δεν θα υπάρξει λύση. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές απαιτήσεις για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέτει τρεις πυλώνες:
- Σύνθετη ονομασία
- erga omnes δηλ. έναντι όλων
- απαλοιφή αλυτρωτισμού
Για τα δύο τελευταία, όπως είπε, απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Σημείωσε επίσης ότι η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει να ετοιμάσει σχέδιο συμφωνίας και αναμένουμε τις απαντήσεις της ΠΓΔΜ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας.