Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι επέρριψε σήμερα στη Γερμανία και τη Γαλλία ένα μέρος της ευθύνης για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, μερικές ημέρες πριν από μια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών με θέμα την ενδεχόμενη ενίσχυση του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης.
Στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία, ο Μόντι υπενθύμισε ένα επεισόδιο από τα πρώτα χρόνια του ευρώ που, σύμφωνα με τον ίδιο, ευνόησε τους εκτροχιασμούς που οδήγησαν πέρυσι τη νομισματική ένωση στο χείλος του γκρεμού.
«Η ιστορία αυτή αρχίζει το 2003, όταν το ευρώ δεν ήταν ακόμη παρά ένα μωρό. Τότε η Γερμανία και η Γαλλία ήταν οι χώρες που ήταν χαλαρές όσον αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη», εξήγησε ο Μόντι σε ομιλία που εκφώνησε στο Τόκιο.
Ο Μόντι, ο οποίος αντικατέστησε στα μέσα Νοεμβρίου το μεγιστάνα Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να σώσει την τρίτη οικονομία της ευρωζώνης την οποία απειλούσε να παρασύρει η θύελλα του χρέους, αφηγήθηκε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τότε να μην τιμωρήσει τις δύο κύριες οικονομίες της ζώνης, αντίθετα απ’ ό,τι προβλεπόταν από τους μηχανισμούς κυρώσεων που είχαν προβλεφθεί στην αρχή εναντίον των κρατών που δεν συμμορφώνονται.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, του οποίου ηγείτο τότε η Ιταλία καθώς κατείχε την εναλλασσόμενη προεδρία του είπε πως αντίθετα από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Γερμανία και η Γαλλία δεν θα ενοχληθούν παρόλο που το έλλειμμά τους υπερέβαινε το 3% του ΑΕΠ», υπογράμμισε.
Ο Μόντι ήταν τότε επίτροπος αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ασφαλώς, αν ο πατέρας και η μητέρα της ευρωζώνης παραβιάζουν τους κανόνες, δεν μπορείτε να ελπίζετε πως χώρες όπως η Ελλάδα θα τους σεβαστούν», δήλωσε.
Μερικές ημέρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της νομισματικής ένωσης στην Κοπεγχάγη, κατά την οποία θα αποφασιστεί ενδεχόμενη ενίσχυση του ταμείου στήριξης της ευρωζώνης, ο Μόντι δήλωσε «πεπεισμένος» για την επιτυχία αυτής της συνόδου.
«Ήρθε η στιγμή να πάρουμε μια οριστική και κατάλληλη απόφαση αναφορικά με τα τείχη προστασίας», τόνισε.
Ο ίδιος φάνηκε πολύ λιγότερο ανήσυχος από προηγουμένως για τις πρόσφατες ανόδους των επιτοκίων των ισπανικών ομολόγων. «Η Ισπανία βρίσκεται σταθερά στην οδό της δημοσιονομικής σταθεροποίησης», δήλωσε.
Η επίσκεψη του Μόντι στο Τόκιο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ασιατικής περιοδείας που θα τον οδηγήσει στην Κίνα και το Καζακστάν, μετά τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Ο ιταλός πρωθυπουργός προβάλλει στις χώρες αυτές μια «νέα» Ιταλία, λιγότερο γραφειοκρατική και πιο ανοικτή στους ξένους επενδυτές.
Όπως αναφέρει η ιαπωνική οικονομική εφημερίδα «Νικέι», ο Μόντι κάλεσε την Ιαπωνία να αυξήσει τις επενδύσεις στη χώρα του επειδή η Ιταλία αλλάζει, χάρη στη δημοσιονομική αναδιάρθρωσή της.
Οι ιάπωνες θεσμικοί επενδυτές απαλλάχθηκαν απ’ όλα τα ομόλογα της ιταλικής κυβέρνησης που κατείχαν αφότου εμφανίσθηκαν τα προβλήματα, δήλωσε ο Μόντι σε ομιλία του στο Τόκιο, σύμφωνα πάντα με τη «Νικέι».
Οι λόγοι που αποσύρθηκαν είναι «εντελώς κατανοητοί, πλήρως δικαιολογημένοι, αλλά δεν ισχύουν πλέον», τόνισε ο Μόντι ενώ επέμεινε πως η κρίση χρέους της ευρωζώνης «έχει σχεδόν τελειώσει».
Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής, ο Μόντι είπε πως η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε εργασιακές μεταρρυθμίσεις και στην αφαίρεση όλων των μη δασμολογικών εμπορικών περιορισμών.