Σάλος δημιουργήθηκε σήμερα στη Βουλή, καθώς δε συζητήθηκε τελικά το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, καθώς απουσίαζαν και οι τρεις υπουργοί, οι κ.κ. Βενιζέλος, Δήμας και Παπαϊωάννου.

Ουσιαστικά υπήρξε ένα θέμα κακής συνεννόησης για το αν θα γίνει ή όχι η συζήτηση, καθώς ο Ευ. Βενιζέλος είχε προγραμματισμένη συνέντευξη στην Ιπποκράτους.

Αποτέλεσμα ήταν βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα να μιλήσουν για «προκλητική προσβολή και απροθυμία της κυβέρνησης να δεσμευτεί για ένα τόσο κρίσιμο θέμα» και τον κ. Πάνο Καμμένο να απειλεί με… κατάληψη της αίθουσας.

Η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Βάσω Παπανδρέου, στην έναρξη της συνεδρίασης, ενημέρωσε τα μέλη ότι «κανείς εκ μέρους της κυβέρνησης δεν θα έρθει αν και μου είχαν ζητήσει να γίνει σήμερα η συνεδρίαση κάτι με το οποίο είχαν συμφωνήσει οι κύριοι Δήμας και Παπαϊωάννου.

Όπως εξήγησε «χθες με πήρε ο υπουργός επικρατείας κ. Σταυρόπουλος και μου ζήτησε να αναβληθεί η συνεδρίαση επειδή δεν θα έρθει ο κ. Βενιζέλος και δεν θα έρθουν και οι άλλοι υπουργοί». Η κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι ευχαρίστως θα ερχόταν, αλλά δεν βλέπει το λόγο από τη στιγμή που δεν έρχονται οι άλλοι και ο κ. Δήμας μου είπε ότι δεν έχει αντίρρηση να έρθει, αλλά του είπαν ότι αναβάλλεται η συνεδρίαση!»

Ο Πάνος Καμμένος κατήγγειλε ότι «η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ έχουν συνυπογράψει στο μνημόνιο ΙΙ την παραίτηση από τις γερμανικές αποζημιώσεις…».

Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την αναβολή της συνεδρίασης προκλητική, λέγοντας «γιατί δεν έρχονται οι υπουργοί; Για να μην στενοχωρήσουν την Μέρκελ;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αλέκος Χαλβατζής είπε ότι «όχι μόνο ξαφνιαζόμαστε, αλλά το θεωρούμε απαράδεκτο… αν δεν ήθελε η κυβέρνηση έπρεπε να το πει από την πρώτη στιγμή. Επιβεβαιώνεται ότι κάπου σταμάτησε ο Βενιζέλος την διαδικασία και μπλόκαρε και τους άλλους υπουργούς».

Ο Κώστας Τζαβάρας της ΝΔ είπε «ότι αρμόδιος είναι ο υπουργός Οικονομικών και όχι ο Εξωτερικών».

Με ανακοίνωσή του αργότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε ότι δεν παραβρέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση των επιτροπών που είχε συγκληθεί για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, διότι πληροφορήθηκε ότι η συζήτηση θα αναβαλλόταν λόγω κωλύματος των κυρίων Ευ. Βενιζέλου και Στ. Δήμα.