Στη μετάδοση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σκηνών από κτίρια της Αθήνας στις φλόγες και στην «ακραία και κακόγουστη» γλώσσα που χρησιμοποιείται από μια «ακραία μειοψηφία», απέδωσε ο υπουργός Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος τη μείωση, μέχρι στιγμής, των κρατήσεων από τη Γερμανία για διακοπές στην Ελλάδα.

Ο κ. Γερουλάνος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης του Βερολίνου (ΙΤΒ), επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή και φιλόξενο τουριστικό προορισμό και κάλεσε τους γερμανούς τουρίστες να συμβάλουν στην ελληνική προσπάθεια, ερχόμενοι για διακοπές και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν λαμβάνει από τους εταίρους της χρήματα ως δωρεά, αλλά ως δάνεια, για τα οποία καταβάλλει ήδη τόκους.

Παράλληλα ζήτησε από τους Γερμανούς να αναλογιστούν τι προσέφερε η Ελλάδα στο παρελθόν και να αφήσουν πίσω τους τα δυσάρεστα φορτισμένα συναισθήματα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα διαφημιστικά μέσα που σκοπεύει να επιλέξει η Ελλάδα για το τουριστικό της προϊόν, ο κ. Γερουλάνος εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τους παραδοσιακούς τρόπους προβολής. «Τι νόημα έχει μια διαφήμιση σε μια μεγάλη εφημερίδα, όταν στο πρωτοσέλιδο της ίδιας της εφημερίδας υπάρχει μια είδηση στην οποία δυσφημίζεται η Ελλάδα; Στη μία περίπτωση μιλάς εσύ για τον εαυτό σου, ενώ στην άλλη μιλάει κάποιος άλλος για σένα. Το κενό αξιοπιστίας είναι τεράστιο», τόνισε και επισήμανε ότι το υπουργείο Πολιτισμού αξιοποιεί πλέον και τους νέους τρόπους προβολής, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθώντας, παράλληλα, να μην ξοδεύει μεγάλα κονδύλια.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές προσέλκυσης ξένων επενδύσεων σε τουριστικές επιχειρήσεις, ο υπουργός Πολιτισμού ανέλυσε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πολιτεία, προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για τις ξένες επενδύσεις, αλλά διευκρίνισε και ότι «θα ήμασταν τρελοί αν προσπαθούσαμε να ανακάμψουμε από την κρίση, πωλώντας δημόσια περιουσία σε εξευτελιστικές τιμές».

Δήλωσε, πάντως, ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να ολοκληρωθεί το PSI. «Θέλουν να είναι βέβαιοι ότι το νόμισμα στο οποίο θα επενδύσουν θα είναι το ίδιο με το οποίο θα αποχωρήσουν και από την επένδυσή τους», είπε ο κ. Γερουλάνος, αλλά, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να πωλήσει παραλίες, απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας και παρέπεμψε στην αυστηρή ελληνική νομοθεσία για την εκμετάλλευση αιγιαλού.

Ο υπουργός Πολιτισμού υπήρξε κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της Ελλάδας να οικοδομήσει διαφορετική οικονομία και να προβάλει νέα εικόνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε, πρέπει οι εταίροι να είναι σίγουροι πως «ούτε μια δεκάρα από τα χρήματα που μας δίνουν δεν πηγαίνει στην κατανάλωση», ενώ τόνισε ότι θα αποπληρωθεί και το χρέος και οι τόκοι.

Ο κ. Γερουλάνος απέρριψε ακόμη κάθε εισήγηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προκειμένου η χώρα να γίνει ανταγωνιστική σε σχέση με τους γείτονές της.