Η αναμενόμενη ανάπτυξη στις βασικές αγορές του ελληνικού τουρισμού το 2025 δημιουργεί θετικές προσδοκίες για τη ζήτηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, καθώς οι οικονομικές εξελίξεις στους κύριους τουριστικούς προορισμούς δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία και οι σημαντικές χώρες προέλευσης τουριστών για την Ελλάδα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ρυθμούς ικανοποιητικούς για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης.
Συγκεκριμένα, αναμένονται θετικές εξελίξεις στην πορεία του ΑΕΠ και της Ιδιωτικής Κατανάλωσης στις κυριότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού, με το ΑΕΠ των ΗΠΑ να προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2% και το ΑΕΠ των γειτονικών βαλκανικών χωρών κατά 3%. Αυτό εκτιμάται ότι θα έχει θετική επίδραση στον οδικό τουρισμό και στην προτίμηση των τουριστών από τις γειτονικές χώρες. Επίσης, η Ευρωζώνη, παρά την αρχική αβεβαιότητα και τον πληθωρισμό που είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα, αναμένεται να επιστρέψει σε πιο σταθερά επίπεδα, με τον πληθωρισμό να μειώνεται στο 2%. Η σταθεροποίηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ενδέχεται να οδηγήσει στην πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που θα ενίσχυε τις καταναλωτικές δαπάνες, με άμεσο αντίκτυπο στη ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.
Επιπλέον, η διεθνής αγορά πετρελαίου φαίνεται να παραμένει υπό έλεγχο, με τις τιμές να μην επηρεάζουν αρνητικά το κόστος των μεταφορών, και αυτό αποτελεί επίσης θετική εξέλιξη για τον τουρισμό, καθώς τα έξοδα μετακίνησης διατηρούνται σε λογικά επίπεδα. Αυτές οι οικονομικές εξελίξεις και τάσεις δημιουργούν, λοιπόν, ένα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον για την ελληνική τουριστική βιομηχανία το 2025, με τις προσδοκίες για αυξημένη ζήτηση από τις κύριες τουριστικές αγορές.
Παρά την αισιοδοξία που διαχέεται από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, ωστόσο, παραμένουν ορισμένες αβεβαιότητες που ενδέχεται να επηρεάσουν τη γενικότερη πορεία του τουρισμού. Μία από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες αφορά την ταχύτητα και τον βαθμό υλοποίησης της εξαγγελθείσας μακροοικονομικής και εμπορικής πολιτικής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Η αμερικανική πολιτική αναδιάρθρωση ενδέχεται να προκαλέσει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και να έχει αντίκτυπο στη ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες, όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από άλλες χώρες. Επιπλέον, η συνεχής πολιτική κρίση σε χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, συνδυαστικά με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, προκαλούν αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία των οικονομιών αυτών, που ενδέχεται να επηρεάσουν τη διάθεση των πολιτών τους για τουριστικά ταξίδια.
Στο πεδίο της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η αναμενόμενη αύξηση της διαφοράς επιτοκίων μεταξύ του δολαρίου και της αγγλικής λίρας από τη μια και του Ευρώ από την άλλη, αναμένεται να οδηγήσει σε ανατίμηση των δυο αυτών νομισμάτων σε σχέση με το ευρώ. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για την προσέλκυση τουριστών από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι τουρίστες από αυτές τις χώρες θα βρουν την Ελλάδα πιο προσιτή οικονομικά. Αυτό ενισχύει τις προσδοκίες για αύξηση της τουριστικής ροής από αυτές τις δύο χώρες, ενώ θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο και στα έσοδα του ελληνικού τουρισμού από τον διεθνή τουρισμό.
Αναφορικά με τις επιμέρους αγορές, οι προβλέψεις για το 2025 είναι θετικές. Στη ζώνη του ευρώ, η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει υψηλές εισπράξεις, με τις συνολικές εισπράξεις από τις χώρες της ευρωζώνης το 2025 να εκτιμώνται σε περίπου 9,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 3,5% σε σχέση με το 2024. Ιδιαίτερη αύξηση αναμένεται στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις από χώρες της ευρωζώνης, με αύξηση 9% σε σύγκριση με το 2023. Η Γερμανία, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, αναμένεται να παρουσιάσει μικρή αύξηση του ΑΕΠ το 2025 (+0,8%), ενώ οι προοπτικές για τη Γαλλία και την Ιταλία παραμένουν επίσης θετικές, με το ΑΕΠ αυτών των χωρών να αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,0% και 1,2% αντίστοιχα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και οι εισπράξεις το 2024 είναι μειωμένες σε σχέση με το 2023, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% το 2025, κάτι που ενδέχεται να στηρίξει την τουριστική ροή από αυτή τη χώρα.
Ιδιαίτερα θετικές είναι οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ, με τις εισπράξεις να αναμένονται να αυξηθούν σημαντικά το 2025, με το ΑΕΠ των ΗΠΑ να αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1,9%. Η αύξηση των εισπράξεων από τις ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσει μια από τις κύριες θετικές εξελίξεις για τον ελληνικό τουρισμό το 2025, καθώς ο αμερικανικός τουρισμός συνεχώς δείχνει ισχυρές τάσεις ανόδου.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού το 2025 είναι ιδιαίτερα θετικές, με τις αυξανόμενες τάσεις ανάπτυξης στις βασικές αγορές του να προσφέρουν στήριξη στην τουριστική κίνηση και στα έσοδα της χώρας. Οι οικονομικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις στρατηγικές τουριστικής πολιτικής θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων.