Τα περισσότερα κοσμήματα που έχει στην κατοχή της η πρώην ελληνική βασιλική οικογένεια έχουν μεγάλη ιστορική αλλά και αντικειμενική αξία. Προέρχονται, δε, από τη βασιλική οικογένεια της Δανίας αλλά και απο την πεθερά της Άννας-Μαρίας, Φρειδερίκη.

Η Φρειδερίκη γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1917 στο Blankenburg της Γερμανίας, ως πριγκίπισσα του Αννόβερου. Το 1934, σε ηλικία 17 ετών, η Φρειδερίκη μετακόμισε στην Αγγλία για να φοιτήσει σε οικοτροφείο. Εκεί, θα γνωρίσει τον Παύλο της Ελλάδας στον γάμο του Γεωργίου του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Μαρίνα της Ελλάδας. Η γνωριμία τους θα εξελιχθεί σε έναν έρωτα που θα επισφραγιστεί με τον γάμο τους στις 9 Ιανουαρίου 1938 στην Αθήνα. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και την Ειρήνη.

Η αγάπη της για τα κοσμήματα

Μετά τον θάνατο του βασιλιά Γεωργίου Β’ το 1947, ο Παύλος ανέβηκε στον θρόνο και η Φρειδερίκη έγινε βασίλισσα της Ελλάδας.

Η αγάπη της για τα κοσμήματα ήταν έκδηλη και αποτελούσαν -μαζί με το προσεκτικό ντύσιμό της- σημαντικό μέρος της δημόσιας εικόνας.

Σπάνια εμφανιζόταν δημόσια χωρίς να φοράει μια πλούσια συλλογή από λαμπερά κοσμήματα. Περιδέραια, σκουλαρίκια, βραχιόλια και δαχτυλίδια κοσμούσαν τον λαιμό, τα χέρια και τα δάχτυλά της.

Η συλλογή κοσμημάτων της Φρειδερίκης περιελάμβανε κειμήλια με ιστορική αξία, πολλά από τα οποία κληρονόμησε από την οικογένειά της, αλλά και κομμάτια που απέκτησε κατά τη διάρκεια της ζωής της.

 Η συλλογή κοσμημάτων της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος ήταν μία από τις πλουσιότερες της Ευρώπης.

Εντυπωσιακές τιάρες, περιδέραια με υπερ-πολύτιμους λίθους και ιδιαίτερου κάλλους καρφίτσες ήταν ανάμεσα στη συλλογή της. 

Οι λογαριασμοί στο Ιnstagram spanishroyaljewels και greekroyal.jewels που έχουν εντρυφήσει στα κοσμήματα της πρώην βασιλικής οικογένειας, δημοσιεύουν σπάνιες φωτογραφίες με τα αγαπημένα κοσμήματα της Φρειδερίκης. Στο κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες σημειώνουν:

«Είναι γνωστό ότι η βασίλισσα Φρειδερίκη αγαπούσε τα κοσμήματα. Δεν εθεάθη ποτέ δημόσια χωρίς πολλά κομμάτια να κοσμούν τον λαιμό, τα χέρια, τα αυτιά και τα δάχτυλά της. Αγαπούσε, επίσης, το χρώμα και δεν φοβόταν να συνδυάσει διαφορετικούς πολύτιμους λίθους ταυτόχρονα.

Η ελληνίδα βασίλισσα αγαπούσε ιδιαίτερα ένα κουαρτέτο από χρυσά βραχιόλια σετ με δύο μεγάλες πέτρες το καθένα (1-6), ένα με σμαράγδια cabochon, ένα με ρουμπίνια cabochon, ένα με ζαφείρια cabochon και ένα με διαμάντια (όπως επιβεβαιώνεται από το πάντα ευγενικός @gemmalagemologa). Οι τρεις πρώτοι παρουσιάζουν μια απλή χρυσή ζώνη, ενώ η τέταρτη έχει ένα στριφογυριστή μοτίβο.

Προφανώς, αυτός ο τύπος βραχιολιών με μανσέτες εκτιμάται πολύ μεταξύ των κυριών της ελληνικής βασιλικής οικογένειας, καθώς όλες οι πριγκίπισσες και οι βασίλισσες της χώρας τα έχουν φορέσει σε όλες τις γενιές (7). Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στους δεσμούς της οικογένειας με τους Romanov, θα μπορούσε να είναι ακριβές. 

Μάλιστα, ένα από τα οικογενειακά κειμήλια που εκτιμούσε ιδιαίτερα ο αείμνηστος βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν ένα χρυσό βραχιόλι με μανσέτα με ρουμπίνι και ζαφείρι που ανήκε στην προγιαγιά του, βασίλισσα Όλγα, γενέτειρα Μεγάλη Δούκισσα Όλγα Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας (8). 

Όπως εξήγησε ο βασιλιάς σε συνέντευξη (9), αυτό το κομμάτι έχει περάσει από γενιά σε γενιά και κλάπηκε από τη βασίλισσα Άννα-Μαρία στο αεροδρόμιο της Γενεύης. Αποδεικνύεται ότι κατάφεραν να το ανακτήσουν (ή παραγγέλθηκε ένα αντίγραφο), καθώς η βασίλισσα εθεάθη να το φοράει πρόσφατα (10).

Η βασίλισσα Φρειδερίκη φορούσε τακτικά τα τέσσερα βραχιόλια της, τόσο για ημερήσιες εκδηλώσεις όσο και για γκαλά. 

Όταν πέθανε, το 1981, η μεγαλύτερη κόρη της, η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, κληρονόμησε 3 από αυτά (το ζαφείρι, το σμαράγδι και το διαμάντι), ενώ η νύφη της, βασίλισσα Άννα-Μαρία, κληρονόμησε το ρουμπίνι».

Τα ελληνικής προέλευσης κοσμήματα

 Ο λογαριασμός greekroyal.jewels αναφέρει για τα ελληνικά κοσμήματα:

«…ένα πρώτο κομμάτι που εντοπίζει κανείς είναι ένα κολιέ, αποτελούμενο από χρυσά νομίσματα, ενωμένα μεταξύ τους από διπλή αλυσίδα, που ανήκει στη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας (1-2). Παρόμοιας έμπνευσης κόσμημα, αλλά με τριπλή αλυσίδα ανάμεσα στα χρυσά νομίσματα, είχε στην κατοχή της και η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας, η οποία μάλιστα το φορούσε με μεγάλη συχνότητα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 (3-4). 

Η ιστορία της χρήσης χρυσών νομισμάτων στην κατασκευή κοσμημάτων είναι στην Ελλάδα πολύ παλαιότερη της έλευσης της βασιλικής οικογένειας. Η ίδια η βασίλισσα Όλγα είχε παραγγείλει την κατασκευή ανάλογου κολιέ, ενώ υπάρχει πίνακας της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας να φοράει κολιέ με σειρά χρυσών νομισμάτων (5). 

Σε ελληνική εφημερίδα του 1952, αναφερόμενη σε πρόσφατη δημοπρασία αντικειμένων της βασίλισσας Όλγας στη Νέα Υόρκη, διαβάζουμε: “Υπήρχε στη δημοπρασία και επωλήθη 800 δολάρια ένα κολιέ της βασίλισσας (Όλγας) εκτελεσθέν επί παραγγελία από χρυσά νομίσματα της πλέον πολυτίμου νομισματικής ελληνικής περιόδου και με ένα τετράδραχμο του Πτολεμαίου του Β’”. Στις συλλογές του νομισματικού μουσείου της Αθήνας μπορεί κανείς να δει κοσμήματα φτιαγμένα από νομίσματα (6).

Σε μία από τις επισκέψεις της βασίλισσας Σοφίας στην Αθήνα, μπορούμε να δούμε τη βασίλισσα να φοράει τόσο το ελληνικό χρυσό περιδέραιο όσο και χρυσή καρφίτσα (7), πιθανότατα επίσης ελληνικής προέλευσης, συμπέρασμα που προκύπτει μετά τη σύγκριση με αντίστοιχο κόσμημα σε χρυσό και πολύτιμους λίθους σε σχήμα κυρτής ροζέτας, έντονης ελληνιστικής επίδρασης, του οίκου Λαλαούνη (8). 

Κόσμημα του συγκεκριμένου οίκου φόρεσε η βασίλισσα Σοφία και σε άλλη επίσκεψη στη γενέτειρά της (9), και συγκεκριμένα περιδέραιο εμπνευσμένο από μινωικές απεικονίσεις των μοτίβων του κρίνου και του παπύρου (10)».

Οι πιο πολύτιμες τιάρες

H ΆνναΜαρία αγαπά τα κοσμήματα, πολλά από τα οποία κειμήλια, καθώς έχουν περιέλθει στην κατοχή της τόσο απο τη βασιλική οικογένεια της Δανίας όσο και από την πεθερά της Φρειδερίκη.

Ruby Parure τιάρα

Η ιστορία της Ruby Parure ξεκινάει τον 19ο αιώνα, περιλαμβάνει μια σειρά από κοσμήματα με διαμάντια και ρουμπίνια, όπως μια τιάρα, ένα περιδέραιο, σκουλαρίκια και καρφίτσες.

Η Ruby Parure τιάρα ξεκίνησε από τη βασίλισσα Όλγα μετά τον γάμο της με τον βασιλιά Γεώργιο Β’ της Ελλάδας, το 1867. Βασιλικοί παρατηρητές υποστηρίζουν πως αγόραζε ένα ρουμπίνι για την επέτειό τους κάθε χρόνο και τελικά παρήγγειλε μια τιάρα σε σχέδιο δάφνινου στεφανιού για να συμβολίζει την αρχαία Ελλάδα. 

Khedive of Egypt τιάρα

Αυτή η τιάρα, η οποία είναι από λευκό χρυσό και πλατίνα, φοριέται κυρίως με το νυφικό πέπλο  Khedive, ιρλανδικής προέλευσης. Ράφτηκε στο χέρι το 1905 και το φόρεσε για πρώτη φορά στον γάμο της η γιαγιά της Άννας-Μαρίας, πριγκίπισσα Μαργαρίτα Κόννωτ, με μια διαμαντένια τιάρα Καρτιέρ που δόθηκε στην πριγκίπισσα Μαργαρίτα από τον Αμπά Β’ της Αιγύπτου.

Μετά τον θάνατο της Μαργαρίτας του Connaught (Margaretha de Connaught), προγιαγιάς της Άννας-Μαρίας, η τιάρα πέρασε στα χέρια της κόρης της, βασίλισσας Ingrid.

Η Ingrid την άφησε μετά τον θάνατό της στα χέρια της μικρής της κόρης Άννας Μαρίας.

Την τιάρα αυτή φόρεσαν στον γάμο τους η Άννα-Μαρία και οι κόρες της Αλεξία και Θεοδώρα.

Greek Emerald Parure τιάρα

Είναι η τιάρα που φόρεσε η Φρειδερίκη στον γάμο της πριγκίπισσας Ελισάβετ και του δούκα του Εδιμβούργου, το 1947. Ανήκε αρχικά στη 16χρονη Μεγάλη Δούκισσα Όλγα, εγγονή του Νικολάου Α’ της Ρωσίας, όταν παντρεύτηκε τον βασιλιά Γεώργιο Α’ της Ελλάδας. Η Φρειδερίκη την έδωσε στην Άννα-Μαρία, η οποία την έβαλε για πρώτη φορά στο πρώτο επίσημο πορτρέτο της μετά τον γάμο με τον Κωνσταντίνο.

Antique Corsage τιάρα

Ανήκει και αυτή στη συλλογή της Άννας-Μαρίας. Τη φόρεσε πρόσφατα στον γάμο της με τον Νικόλαο Ντε Γκρες η Χρυσή Βαρδινογιάννη. Στο παρελθόν, την έχουν φορέσει όλες οι νύφες της πρώην ελληνικής βασιλικής οικογένειας (Μαρί Σαντάλ, Τατιάνα Μπλάτνικ και Νίνα Φλορ).

Πρώτη κάτοχος των κοσμημάτων, που αργότερα έγιναν τιάρα, ήταν η πριγκίπισσα Λουίζα της Πρωσίας που έγινε η Μεγάλη Δούκισσα του Μπάντεν το 1856. Πέρασαν στα χέρια της κόρης της, βασίλισσας Βικτώριας της Σουηδίας το 1923. 

Τα κοσμήματα δόθηκαν απο τη σουηδική οικογένεια στην πριγκίπισσα Ίνγκριντ για τον γάμο της με τον πρίγκιπα διάδοχο Φρειδερίκο της Δανίας το 1935. Η βασίλισσα Ίνγκριντ της Δανίας έκανε τα κοσμήματα (διαμάντια και σταγόνες μαργαριταριών) τιάρα για τα 18α γενέθλια της τότε πριγκίπισσας Άννας-Μαρίας, η οποία σε λίγο καιρό θα παντρεύοταν τον Κωνσταντίνο.