Με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα να διαβεβαιώνει κόμματα και φορείς ότι θα ενσωματωθούν βελτιωτικές προτάσεις τους και ταυτόχρονα να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής της σύνθεσης των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, ολοκληρώθηκε, σε πρώτη ανάγνωση, η συζήτηση του νομοσχεδίου για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο κ. Ρέππας δεσμεύτηκε ότι αφού κατατεθούν και οι απόψεις των συνδικαλιστικών φορέων, που έχουν κληθεί αύριο στον αρμόδια επιτροπή της Βουλής, θα προχωρήσει σε αλλαγές, πριν το νομοσχέδιο έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Νωρίτερα αρκετοί βουλευτές, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους τόσο για τη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων, αν θα είναι δηλαδή πλειοψηφική η παρουσία των δικαστικών ή των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και για το αν θα πρέπει να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς με το σχέδιο νόμου οι αρμοδιότητές του περιορίζονται στο να μπορεί μόνο να ελέγχει και να επιθεωρεί.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα βασικό πυλώνα καταπολέμησης της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, μέσα από ένα σύγχρονο, λειτουργικό, αποτελεσματικό και δίκαιο σύστημα.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν τα κόμματα που συμμετέχουν στη κυβέρνηση συνεργασίας-ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ-, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, που δήλωσε ότι το στηρίζει επί της αρχής, ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
Τόσο ο κ. Ρέππας όσο και ο παριστάμενος υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, επισήμαναν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το γενικευμένο αυτό πρόβλημα της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, αναγνωρίζοντας και οι δύο ότι μεγάλη ευθύνη στη διόγκωσή του είχαν και οι πελατειακές σχέσεις που καλλιεργούσε το πολιτικό σύστημα επί χρόνια.
Ο κ. Σταυρόπουλος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, που προβλέπει ακόμα και απόλυση του δημοσίου υπαλλήλου για οποιοδήποτε παράπτωμα, καθώς- όπως είπε- μέχρι σήμερα ήταν ανεξέλεγκτοι γιατί δεν υπήρχε η παραδειγματική τιμωρία.
«Τώρα, ανάλογα με την ένταση του παραπτώματος ο δημόσιος υπάλληλος έχει τον κίνδυνο να απολυθεί από το πειθαρχικό συμβούλιο, στο οποίο βεβαίως υπάρχουν και οι εγγυήσεις», συμπλήρωσε ο κ. Σταυρόπουλος.
Ο εισηγητής της ΝΔ Αναστάσιος Καρυπίδης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εκφράζοντας ορισμένες επιφυλάξεις σε επιμέρους διατάξεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Άγγελος Κολοκοτρώνης.
Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι θα κάνει πιο αντιδημοκρατικό και εχθρικό το επίπεδο εργασίας του δημοσίου υπαλλήλου, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος το χαρακτήρισε ως «πράξη του δράματος εξόντωσης των δημοσίων υπαλλήλων».