Το γεγονός ότι έχει προκύψει συμφωνία σε βασικά σημεία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί -που συνεδρίαζαν χθες επί πέντε ώρες- θα δώσουν σήμερα το πρωί την κατ΄ αρχήν θετική απάντηση πριν περάσουν ξανά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου το απόγευμα για την εξειδίκευση των σημείων της συμφωνίας. Ωστόσο η παράταση της εκκρεμότητας και το γεγονός ότι δεν οριστικοποιήθηκε χθες το βράδυ η συμφωνία με την τρόικα, έχει ανησυχήσει το Μαξίμου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λουκά Παπαδήμου αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη υπήρξε συμφωνία σε τέσσερα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης:
– Στη μείωση του μισθολογικού κόστους, που όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ σημαίνει μείωση του κατώτατου μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους (θα οριστεί ανάμεσα στον κατώτατο μισθό της Πορτογαλίας και τον κατώτατο μισθό της Ισπανίας) ενώ φαίνεται ότι διασώζονται ο 13ος και ο 14ος μισθός.
– Στη μείωση των επικουρικών συντάξεων «για τη βιωσιμότητα των επικουρικών ταμείων» που σύμφωνα με πληροφορίες σημαίνει μείωση κατά 15% μεσοσταθμικά που μεταφράζεται σε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.
– Στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εντός του 2012 για την κάλυψη της «τρύπας» ύψους 1,5% του ΑΕΠ από το 2011 που μεταφράζεται σε μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Ήδη για αυτό το σκοπό υπήρξαν χθες σε συσκέψεις στα υπουργεία Εσωτερικών, Άμυνας και Υγείας που ανέλαβαν να παρουσιάσουν σχέδιο περικοπών.
– Στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών «με συνδυασμό μέσων που θα διασφαλίζουν την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος αλλά και την επιχειρηματική αυτονομία τους». Που σημαίνει μικτό σύστημα κοινές μετοχές οι οποίες όμως δε θα οδηγήσουν σε κρατικοποίηση των τραπεζών με τις διοικήσεις των τραπεζών να διατηρούν το μάνατζμεντ, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και προνομιούχες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποψινή συζήτηση – και εφόσον μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι που ξεκινά η συνεδρίαση του Euroworkingroup αναμένεται να δοθεί το κατ΄ αρχήν «ναι» που ζητά η τρόικα για να συνεχιστεί η εξειδίκευση – αφορά κυρίως τα πρόσθετα μέτρα του 2012 ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Και εδώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί η επίσπευση της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Χθες, όταν λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ έγινε γνωστή η είδηση της άφιξης του Τσαρλς Νταλάρα στο Μαξίμου, άναψαν τα τηλέφωνα στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, καθώς είχε δοθεί η εντύπωση ότι βαίναμε σε οριστικοποίηση της συμφωνίας από χθες.
Το ότι τελικά αυτό δεν έγινε χθες φέρεται να απογοήτευσε τον κ. Παπαδήμο και τους συνεργάτες του, σε κανένα σημείο της πεντάωρης συζήτησης όμως δεν υπήρξε κλίμα σύγκρουσης ή εικόνα ρήξης.
Τελικά ο κ. Νταλάρα είδε χθες κατ΄ ιδίαν τον κ. Παπαδήμο για το PSI (το οποίο θεωρείται κλεισμένοι μετά και τη διαφαινόμενη συμφωνία για το είδος των μετοχών) ενώ και τα στελέχη της τρόικας πέρασαν την πόρτα του Μαξίμου λίγο μετά τις δέκα το βράδυ, προκειμένου ο κ. Παπαδήμος να τους ενημερώσει για τα σημεία συμφωνίας, τα σημεία που ακόμα είναι ανοικτά αλλά και -κατά έγκυρες πληροφορίες- την πρόθεση των πολιτικών αρχηγών να πουν τον κατ΄ αρχήν «ναι» μέχρι το μεσημέρι ώστε η διαδικασία εξειδίκευσης να συνεχιστεί τι απόγευμα.
Η τρόικα είναι εκείνη που απαίτησε, όπως λένε οι πληροφορίες, απάντηση ως αύριο το μεσημέρι. Ωστόσο ο… διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι πλευρές εκφράζουν επιφύλαξη που πρέπει να καταγράψουμε, όπως όμως καταγράφεται και το κλίμα αναμονής τελικής συμφωνίας από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και από το ίδιο το Μαξίμου.
Ο Α. Σαμαράς δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση». Ο Γ. Παπανδρέου συγκάλεσε έκτακτο Πολιτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή και των βασικών υπουργών ώστε να βάλει στο κάδρο του «ναι» και τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γ. Καρατζαφέρης βγήκε από το Μαξίμου με μία δήλωση που έδειχνε ότι τήρησε πλήρως αρνητική στάση, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιωνόταν από το ρεπορτάζ που ακολούθησε.