Την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, υπό προϋποθέσεις, για τις επιχειρήσεις που εμφανίζονται συνεπείς στην καταβολή τους, προωθεί το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια συρρίκνωσης του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τους στόχους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το έτος 2012, ο υπουργός Γ. Κουτρουμάνης επεσήμανε ότι «η αύξηση της ανεργίας έχει ως συνέπεια τη μείωση των εσόδων για τα ταμεία».
Στη συνέχεια παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το μισθολογικό κόστος από 36 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 έχει φτάσει το 2012 στα 26 δισ. ευρώ, δηλαδή διαπιστώνεται απώλεια σε μισθούς κατά 9,2 δισ. ευρώ που σημαίνει απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ κατά 4,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, για το 2012 αναμένεται η μεταβολή του μισθού ανά άτομο σε σχέση με τις αποδοχές του 2011 ότι θα αγγίξει 7,6%.
«Η μείωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων έχει φτάσει τα τελευταία 3 χρόνια αγγίζει το 8% και συνολικά η ύφεση έχει επηρεάσει τα έσοδα των ταμείων κατά 6,7 δισ. ευρώ το έτος. Αναμένεται την ίδια στιγμή αύξηση των συνταξιούχων για τα επόμενα πέντε χρόνια, οπότε θα φτάσουν στους 60.000 με 70.000 ανά έτος», τόνισε ο Γ. Κουτρουμάνης.
Ακόμη ο υπουργός Εργασίας, παραδέχτηκε ακόμη ότι η υπάρχει μείωση των συντάξεων, οποία όμως δεν συνοδεύεται και από μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις, λόγω της αύξησης των συνταξιούχων και ανέφερε ότι η μείωση των αναπηρικών συντάξεων, στο ΙΚΑ από 11,5% σε 10,5%.
Τέλος, ο κ. Κουτρουμάνης αφού είπε ότι ήδη έχει υπάρξει σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους τα τελευταία τρία χρόνια, τόνισε ότι μία βίαιη μεταβολή των μισθών προς τα κάτω, μέσω της κατάργησης 13ου και 14ου μισθού ή της μείωσης του κατώτατου μισθού, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση της ύφεσης και μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.