Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στην αίθουσα του Φιλοτεχνικού Ομίλου της Τρίπολης τόνισε ότι απαιτείται έκδοση ευρωομολόγου προκειμένου να γίνει βιώσιμο το χρέος και να «υπάρξει η αναγκαία ανάσα στην κοινωνία».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πραγματοποιεί επίσκεψη στην πόλη, όπου συναντήθηκε διαδοχικά με τον δήμαρχο Γιάννη Σμυρνιώτη, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, τον πρύτανη του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και τις παραγωγικές τάξεις του νομού.
Ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι χρειάζεται να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων με όσο γίνεται χαμηλότερο επιτόκιο και μια περίοδο χάριτος, σε συνδυασμό με «ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα στηριχτεί στην δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους 20 ως 30 δισ. ευρώ, μαζί με την σύμπραξη του ΕΣΠΑ, για να ανακάμψει η χώρα».
Τόνισε, παράλληλα, πως πρέπει άμεσα να αλλάξουν οι συνθήκες στην ΕΕ, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείζει απευθείας τις χώρες-μέλη και επισήμανε ότι πρωταρχικό μέλημα είναι να υπάρξει δίχτυ κοινωνικής προστασίας για να βγει από την κρίση η κοινωνία όρθια κι αυτό θα γίνει, τόνισε, μόνο με προοδευτική αριστερή στροφή.
Σχετικά με τις εκλογές, είπε ότι θα γίνουν τέλος Απρίλιου ή στα μέσα Απριλίου. Είπε, επιπλέον, ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει και με κλείσιμο δημοσίων επιχειρήσεων, γιατί κάποιες δεν έχουν λόγο ύπαρξης, αλλά κάποιες άλλες πρέπει να παραμείνουν, όπως για παράδειγμα η επιχείρηση στο χώρο της ενέργειας.
Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, δήλωσε ότι «μας ενθαρρύνουν, αλλά δεν μας εφησυχάζουν» ενώ όσον αφορά τα ψηφοδέλτια του κόμματος, είπε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία και θα στελεχωθούν «με ανθρώπους που έχουν βαθύ αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία», σημειώνοντας ότι χρειάζεται ανατροπή του πολιτικού συστήματος και γι’ αυτό «δεν θα λειτουργήσουμε ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ».
Αναφερόμενος στα μικρογεύματα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας σε σχολεία των Αθηνών, ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι «αυτό δηλώνει την κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία και η κοινωνία. Αν θυμάμαι καλά, το 1959 τελείωσαν τα συσσίτια στα σχολεία και αρχίζουν πάλι, σκεφτείτε που βρισκόμαστε».
Σε ερώτηση για το ρόλο της ομογένεια αυτή την κρίσιμη περίοδο, τόνισε πως «τους ομογενείς δεν πρέπει να τους αντιμετωπίζει η χώρα ως μια θυρίδα χρηματαποστολής στο εσωτερικό της Ελλάδας. Είναι συστατικό αυτού του τόπου, αλλά και οι ομογενείς για να μπορέσουν να κάνουν κάτι περισσότερο από εκείνο που αντιστοιχεί στις δυνατότητές τους πρέπει να εμπνευστούν. Η έμπνευση αυτή δεν παρέχεται από την ασκούμενη πολιτική».
Τέλος, τόνισε πως πρέπει το συντομότερο δυνατό να υπάρξει σύμβαση με τις ελβετικές αρχές και το Λιχτενστάιν για τη διαφάνεια των τραπεζικών λογαριασμών, ανάλογη με αυτήν που έκανε η Γερμανία και η Αγγλία.