Σε ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα που διαμόρφωσε η εικόνα που μετέφερε ο κ. Παπαδήμος περί τελεσιγράφου τρόικας και ΔΝΤ ότι θα πρέπει να έχουν κλείσει οι συμφωνίες για το PSI, την νέα δανειακή σύμβαση αλλά και τα μέτρα του νέου οικονομικού προγράμματος ως προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και μάλιστα πριν από τις 13 Φεβρουαρίου, διεξήχθη η χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου.

Επιπλέον, οι δανειστές της χώρας, όπως μετέφερε ο κ. Παπαδήμος και περιλαμβάνεται και στο δεκασέλιδο μνημόνιο (γραμμένα στο αγγλικά) που θα αποτελέσει και την ατζέντα της συνάντησής του με τους πολιτικούς αρχηγούς επιμένουν για μείωση του μισθολογικού κόστους και δεν καλύπτονται από την επικείμενη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για «πάγωμα» μισθών και μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Η μείωση του μισθολογικού κόστους, δηλαδή η μείωση του κατώτατου μισθού και η μείωση ή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, είναι ζήτημα στο οποίο δε συναινούν τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Γι΄ αυτό και σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να εξουσιοδοτηθεί ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με επιχειρήματα τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και την ισχύουσα νομοθεσία που αντίκειται στη μείωση μισθών για να υποστηρίξει ότι δε μπορεί να μειωθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέσω του κ. Κουτρουμάνη, η κυβέρνηση θα αντιπροτείνει σε τρόικα και ΔΝΤ στοχευμένες επιχειρησιακές συμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας καθώς παρατηρούνται – όπως ειπώθηκε – μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων. Εκτιμάται δε ότι με τον τρόπο αυτό και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η συνολική μείωση θα ανέλθει στο 10%.

Ο υπουργός Εργασίας δε, ανέμενε μέχρι χθες αργά το βράδυ τις ισοδύναμες με τη μείωση 650 εκ. των κρατικών δαπανών προτάσεις από ΝΔ και ΛΑΟΣ που θα αντικαθιστούσε τη μείωση των επικουρικών συντάξεων μέτρο για το οποίο δε συμφωνούν, αλλά επίσης δεν κάνουν πίσω τρόικα και ΔΝΤ.

Στο τραπέζι της χθεσινοβραδινής σύσκεψης συζητήθηκε και το πώς θα καλυφθούν τα 2 δις ευρώ από την απόκλιση του 2011 και αποφασίστηκε να καλυφτεί από περικοπή στη φαρμακευτική δαπάνη και από κονδύλια που αφορούν τους εξοπλισμούς, τομείς για τους οποίους εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια.

Ο κ. Παπαδήμος , σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είπε ξεκάθαρα ότι PSI, δανειακή σύμβαση και μέτρα 2012-2014 αντιμετωπίζονται από τους δανειστές ως πακέτο απολύτως συνδεδεμένο με τη συνέχιση της χρηματοδότησης, δηλαδή την εκταμίευση της επόμενης δόσης των περίπου 90 δις ευρώ.

Και όπως σε κάποιο σημείο είπε, θα ήταν θετικό τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση – εφόσον έχουν γίνει οι συνεννοήσεις μάλλον στην επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου – να πάει σε κλίμα συμφωνίας και για το PSI και για τη δανειακή σύμβαση.

Κυβερνητικές πηγές πάντως αναφέρουν ότι εκτίμηση του κ. Παπαδήμου και των συνεργατών του είναι ότι σε αυτή τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου αναμένεται τρόικα και ΔΝΤ να ζητήσουν ξανά εγγράφως τις δεσμεύσεις των κομμάτων, αυτή τη φορά για το πακέτο της συμφωνίας και όχι για επιμέρους άξονες.