Το ελληνικό χρέος και η νέα δανειακή σύμβαση θα βρεθούν σήμερα στην κορυφή της ατζέντας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ( Eurogroup), οι οποίοι θα συζητήσουν επίσης τα θέματα του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης ESM που προβλέπεται να συσταθεί τον Ιούλιο, και τη νέα συνθήκη για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013.

Οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του PSI φαίνεται να βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Χθες το βράδυ ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλάρα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα βασικά κομμάτια έχουν μπει στο παζλ».

Η δεύτερη κρίσιμη διαπραγμάτευση έχει να κάνει με τη νέα δανεική σύμβαση και τους σκληρούς όρους που θέτει η τρόικα για να μπορέσει η Αθήνα να πάρει το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

Το νέο «πακέτο» λιτότητας θα εκτείνεται μέχρι το 2013 και θα περιλαμβάνει μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στο δημόσιο, περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και ειδικά μισθολόγια, αυξήσεις υφιστάμενων φόρων και μεγάλες μειώσεις δαπανών στο χώρο της Υγείας.