«Η Ευρώπη βρίσκεται σύμφωνα με την καγκελάριο εν μέσω βαθιάς κρίσης», παρατηρούν οι Financial Times, οι οποίοι «μοιράζονται» το ερώτημα της Άγκελα Μέρκελ για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι σοβαρή. Έχουμε θέσει τα θεμέλια, αλλά δεν έχουμε ακόμα ανακτήσει την εμπιστοσύνη».

Η ανασφάλεια στις αγορές σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτών πιστωτών για το κούρεμα του χρέους.

Η Άγκελα Μέρκελ, η οποία αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα αυτό με την Κριστίν Λαγκάρντ πιέζει για μια γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή στο ΔΝΤ υπάρχουν αμφιβολίες για το αν το κούρεμα της τάξης του 50% σε συνδυασμό με το δεύτερο πακέτο στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ αρκούν για να μειωθεί το έλλειμμα της Ελλάδας στο 120% μέχρι το 2020.

Ο λόγος είναι η επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων. Έτσι όμως δεν είναι δυνατή η εκταμίευση της πρώτη δόσης από το δεύτερο πακέτο βοήθειας και η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε το Μάρτιο.