Στην ανάρτηση των δασικών χαρτών αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας», Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος τόνισε ότι: «Στο διάστημα από τις αρχές Οκτωβρίου έως και τα μέσα Νοεμβρίου θα έχει αναρτηθεί τμηματικά ποσοστό 17% των δασικών χαρτών της χώρας, που στην πλειονότητά του θα αφορά την Κεντρική Μακεδονία», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι μετά την ανάρτηση θα προβλέπεται περίοδος τρεισήμισι μηνών για ενστάσεις/αντιρρήσεις.
Ποσοστό 48% των δασικών χαρτών θα αναρτηθεί το 2018, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ αναφερόμενος στο αρχικά αναρτηθέν ποσοστό 35% των χαρτών, του οποίου η προθεσμία για ενστάσεις λήγει στις 7/9, ο κ. Φάμελλος έκανε σαφές ότι δεν θα δοθεί παράταση και η κύρωσή τους αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου.
«Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά» είπε και πρόσθεσε: «Για την τρέχουσα ανάρτηση δασικών χαρτών οι εμπλεκόμενοι είχαν και προσωπική ενημέρωση για διάστημα άνω των δυόμιση μηνών. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία».
Επιπλέον, ο ίδιος προανήγγειλε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας τόσο οι ίδιοι οι δήμαρχοι της χώρας, όσο και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) θα λάβουν έγγραφη ενημέρωση, με την οποία θα τους γνωστοποιείται ότι φέτος στις 20/12 θα λήγει η προθεσμία για την εισαγωγή των οικιστικών πυκνώσεων.
Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε επίσης γνωστό ότι εντός του Σεπτεμβρίου πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση και προανήγγειλε ότι στις 15 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης στην 82η ΔΕΘ, θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις για θέματα του νομοσχεδίου.
Σχετικά με τη σημερινή του παρουσία στην 7η Γιορτή Κτηνοτροφίας-Γεωργίας στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής, όπου κήρυξε την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης, ο κ. Φάμελλος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: «Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθεί ο αγροκτηνοτροφικός τομέας στον νομό Χαλκιδικής.
Σε σχέση με τους δασικούς χάρτες και τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, θα γίνουν οι διαχειριστικές μελέτες εκείνες για την παραγωγή οικονομίας και εργασίας. Επιπλέον, θα εξασφαλίζονται έτσι και οι επιδοτήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων, που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στον αέρα».