O νέος Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ, ο οποίος παρέδωσε χτες τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στον χαιρετισμό του προς τους Έλληνες, για την ανάληψη των καθηκόντων του, τονίζει τα εξής:
«Η Γερμανία και η Ελλάδα μοιράζονται μία μακρά παράδοση στενών και πολύπλευρων σχέσεων. Ως Ευρωπαίοι εταίροι συνεργαζόμαστε στενά στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού, των επιστημών, της παιδείας και της έρευνας καθώς και σε άλλους σημαντικούς τομείς. Επιθυμούμε να εντατικοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία, μια και είμαι πεπεισμένος πως είναι απαραίτητη και βρίσκεται στον πυρήνα του διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Σ’ αυτή τη θυελλώδη περίοδο και στο μεταβαλλόμενο κόσμο, εμείς στην Ευρώπη μπορούμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε μόνο μαζί. Υπάρχουν οι καλύτερες προϋποθέσεις γι΄ αυτό και στις δύο χώρες μας, αφού πέρα από τις επίσημες συνεργασίες, μπορούμε να οικοδομήσουμε και πάνω στις αμέτρητες στενές προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στον κόσμο σε Ελλάδα και Γερμανία.
Η δημόσια συζήτηση για την Ελλάδα, αλλά και στην ίδια την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια είχε ως επίκεντρο τα προγράμματα οικονομικής μεταρρύθμισης. Πολλοί στο εξωτερικό δεν έχουν γνώση της συνολικής εικόνας των τεράστιων δυσκολιών, που αντιμετώπισε ο κόσμος στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι παρόλα αυτά υποδέχθηκε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους από εμπόλεμες ζώνες και περιοχές κρίσεων με μεγάλη αλληλεγγύη και προθυμία, χαίρει τεράστιου σεβασμού. Η Γερμανία υποστήριξε με όλες της τις δυνάμεις τους Έλληνες εταίρους της σε αυτό το τιτάνιο έργο και θα συνεχίσει να το πράττει.
Κοιτάζοντας μπροστά, το ζητούμενο είναι τώρα να διασφαλιστεί, πως όλες οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις αλλά και οι οικονομικές θυσίες δεν ήταν μάταιες. Ότι, πράγματι, δημιούργησαν το υπόβαθρο για ένα καλύτερο μέλλον. Οι νέοι άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα έχουν κατά κανόνα εξαιρετικά καλή παιδεία και διαθέτουν υψηλά κίνητρα. Σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ακόμα καλύτερη εκμετάλλευση αυτού του δυναμικού, αλλά και στη δημιουργία συγκεκριμένων εργασιακών ευκαιριών, η Γερμανία θα σταθεί αρωγός της Ελλάδας.
Στην ιστορία των ελληνογερμανικών σχέσεων ανήκει και η σκοτεινή περίοδος της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του εθνικοσοσιαλισμού, που επέφερε ατελείωτη οδύνη και καταστροφή στον κόσμο και στη χώρα. Η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της. Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος κ. Γκάουκ κατά την επίσημη επίσκεψή του το 2014 παρακάλεσε τις οικογένειες και τους απογόνους των θυμάτων γερμανικών θηριωδιών για συγχώρεση.
Το ιδρυθέν με αυτή την αφορμή «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» έχει σκοπό να συνδράμει μέσω της χρηματοδότησης συγκεκριμένων προγραμμάτων τη μελέτη των γεγονότων και να διευκολύνει τη συμφιλίωση. Αλλά και η ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας – όπως υπάρχει με τη Γαλλία και την Πολωνία – με ενδιαφέρει πολύ».