Την πεποίθηση ότι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου αποτελεί σημείο σταθμό που θα οδηγήσει τη χώρα προς τα εμπρός, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, μιλώντας νωρίτερα σήμερα ενώπιον των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έστειλε παράλληλα και μήνυμα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις ότι στο εξής θα πρέπει να κινηθούν με πνεύμα συνεννόησης, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις είναι θετικές και πρέπει να ληφθούν υπόψη από τις αγορές και τους επενδυτές. Αναφορά έκανε ο κ. Γκουαλτιέρι και στην τρίτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι πρέπει γρήγορα να κλείσει, και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση κεφαλαίων.
Η ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσήλθε στην κοινή συνεδρίαση της ειδικής διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης.
«Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι σταθμός. Ανακοινώθηκαν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στο Eurogoup και αυτό αποτελεί σημείο καμπής και θα γίνει αντιληπτό ότι είναι έτσι για την οικονομία, την κοινωνία, για τον κάθε πολίτη» δήλωσε ο κ. Γκουαλτιέρι και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει και το έναυσμα για επενδύσεις.
«Το μήνυμα του Eurogroup, αμέσως και εμμέσως, σηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Διότι κλείσαμε μια πολύ σημαντική απόφαση και ανοίγουμε το δρόμο για το μέλλον», είπε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και πρόσθεσε: «Έχουμε πλέον στα χέρια μας έναν μηχανισμό ο οποίος, με μικροδιορθώσεις, θα μπορέσει να μας οδηγήσει στο μέλλον με τρόπο βιώσιμο, και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». Είπε ακόμη πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να ακούσουν οι αγορές κι επισήμανε και τη θετική ανακοίνωση που εξέδωσε για την πρόσφατη εξέλιξη η ΕΚΤ. Ωστόσο, ο πρόεδρος τόνισε πως μεσοπρόθεσμα υπάρχουν πολλά να γίνουν, όσον αφορά για παράδειγμα, την αντιμετώπιση του χρέους. «Είμαστε όμως στη σωστή τροχιά, σε καλό δρόμο» σημείωσε.
Ειδικότερα για το χρέος, ο κ. Γκουαλτιέρι εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, όσον αφορά τη μεγέθυνση των οικονομικών, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, και θα βελτιώσει τη διακυβέρνηση. «Έχουμε πλέον μια σαφή εικόνα των θετικών εξελίξεων στις οποίες προσβλέπουμε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Οι πολιτικές δυνάμεις, οι κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να κινηθούν συνεννοημένα και με πνεύμα θετικό, με πνεύμα συνεννόησης» ανέφερε κι επισήμανε ότι θεσπίστηκαν μεταρρυθμίσεις που επιπτώσεις τους είναι θετικές.
Ο κ. Γκουαλτιέρι υπογράμμισε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην ανάπτυξη, την μείωση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης καθώς και την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. «Είχαμε καλά αποτελέσματα. Δημιουργούμε έτσι τις προοπτικές για το προσεχές μέλλον» ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με τις ελληνικές Αρχές και τη Βουλή των Ελλήνων. Είδαμε μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, την αποτελεσματικότητα και την απόδοση της δημόσιας διοίκησης. Είδαμε ένα οικονομικό σύστημα που λειτουργεί, ένα σύστημα διαχείρισης των δημοσιονομικών που λειτουργεί, είδαμε περισσότερη ρευστότητα και είδαμε προστασία του κοινωνικού κράτους».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου επαίνεσε τη χώρα για τα αντισταθμιστικά μέτρα που θέσπισε σημειώνοντας πως η Ελλάδα πρέπει να ανταμειφθεί για τους στόχους που πέτυχε και τις προσπάθειες που κατέβαλε. «Η πρόοδος αποτυπώνεται και στα δημοσιονομικά» είπε ο κ. Γκουαλτιέρι και πρόσθεσε ότι τα αντίμετρα που θεσπίστηκαν δεν ήταν μέτρα μόνο για να αντισταθμίσουν άλλα επώδυνα μέτρα αλλά ήταν και μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας και των δημοσιονομικών της χώρας.
Κατρούγκαλος: Στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης να αποφύγουμε τα ίδια λάθη και στο μέλλον
Στις παραβιάσεις του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου αναφέρθηκε εμφατικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι αν και έχουν γίνει βήματα στο πλαίσιο της προσπάθειας να γίνει περισσότερο κοινωνικό το πρόγραμμα προσαρμογής, μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. «Προέχει ειδικά τώρα στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης να αποφύγουμε τα ίδια λάθη και στο μέλλον» είπε ο αν. υπουργός, σημειώνοντας ότι οι αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας καθιστούν την Ευρώπη, όχι αποδεκτή από τους λαούς της». Επισήμανε στο σημείο αυτό ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει αναγνωρίσει αυτό το πρόβλημα, λέγοντας ότι η Επιτροπή του, είναι η Επιτροπή τελευταίας ευκαιρίας για την Ευρώπη.
Ειδικά για το εθνικό πρόγραμμα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, «έχουμε καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα στο τελευταίο Eurogroup που ανοίγει επιτέλους το διάδρομο για την έξοδο από την επιτροπεία, την έξοδο από την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων και είμαστε αισιόδοξοι ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα συνδυαστεί με πολιτικές που θα επιτρέψουν τα οφέλη από αυτήν να μοιραστούν σε όλη την κοινωνία […]. Θέλουμε μια κοινωνική Ελλάδα σε μια κοινωνική Ευρώπη».
Παπαδημούλης: Το στοίχημα είναι μέσα στο 2017 να ενισχυθούν οι θετικές προοπτικές
«Η απόφαση του Eurogoup είναι ένα σημείο καμπής και τώρα το στοίχημα είναι μέσα στο 2017 να ενισχυθούν οι θετικές προοπτικές και τα επόμενα δύο χρόνια να είναι τα χρόνια που θα εξασφαλίσουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από αυτό το καθεστώς της άγριας επιτροπείας και την υπαγωγή της στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους ισχύοντες κανόνες και ισχύουν εξίσου για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η πιο σημαντική εξέλιξη του Eurogroup της 15ης Ιούνιου είναι πως η λέξη Grexit μπήκε οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. «Το ζητούμενο είναι τώρα, αξιοποιώντας και τις αρνητικές εμπειρίες να σχεδιάσουμε με επιτυχία τα επόμενα βήματα. Η δεύτερη αξιολόγηση καθυστέρησε πολύ και αυτό κόστισε στην ελληνική οικονομία, εξαιτίας κυρίως των διαφορών μεταξύ του ΔΝΤ και ορισμένων κρατών μελών της ευρωζώνης. Η γ΄ αξιολόγηση που έχουν προσδιοριστεί ήδη τα προαπαιτούμενά της, πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία και με συντομία. Και στο διάστημα μέχρι τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το τρίτο Μνημόνιο να γίνουν όλα αυτά τα βήματα που θα επιτρέψουν να επιστρέψει οριστικά η Ελλάδα σε έναν ενάρετο κύκλο» είπε ο κ. Παπαδημούλης.
Μπαλαούρας: Η αξιολόγηση σημαδεύτηκε από ακραίες απαιτήσεις
Τη συνεδρίαση άνοιξε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων που προηγήθηκε από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, μια περίοδος που «σημαδεύτηκε από ακραίες απαιτήσεις και τεράστιες θυσίες από την πλευρά του ελληνικού λαού, ενός λαού και ενός κράτους που αγκάλιασε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, προσφέροντας το υστέρημα του χωρίς, δυστυχώς την επαρκή βοήθεια από την ΕΕ». Ειδικά για την πορεία εξόδου από το πρόγραμμα, είπε: Στον έναν χρόνο που απομένει «είναι καθήκον όλων μας να σχεδιάσουμε τις πολιτικές που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα την πρόσβαση στις αγορές και την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης». Σε αυτή την προσπάθεια, όπως επισήμανε, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μπορεί να συμβάλει στη δημοκρατική λογοδοσία των θεσμών διακυβέρνησης της ευρωζώνης απέναντι στους πολίτες της Ευρώπης.
ΕΛΚ: Πολλά νομοθετικά μέτρα νομοθετήθηκαν την τελευταία στιγμή
Ο Μπούρκχαρντ Μπαλτς από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι η καθυστέρηση για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης δημιούργησε ανησυχία και πρόσθεσε ότι τον εξέπληξε προσωπικά ότι πολλά νομοθετικά μέτρα νομοθετήθηκαν την τελευταία στιγμή. Στο κλίμα αυτό ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπούν παρόμοιες καθυστερήσεις ενόψει της γ΄ αξιολόγησης.
Πράσινοι: Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι θεματοφύλακας των συνθηκών
Ο Σβεν Γκίγκολν από τους Πράσινους αναφέρθηκε στην απόκλιση των τελευταίων μέτρων από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. «Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι θεματοφύλακας των συνθηκών. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να εξασφαλίζουμε ότι η φωνή του δικαίου ακούγεται πάντοτε» είπε και επισήμανε ότι χρειάζεται πλειοψηφία στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για να γίνει δυνατό να παραπεμφθεί το θέμα στο δικαστήριο της ΕΕ και να δούμε κατά πόσο κάποιες διατάξεις είναι σύμφωνες με τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Κύρτσος: Δεν νομίζω ότι μπορούμε να τα ρίξουμε όλα στο ΔΝΤ
«Η σημασία του κλεισίματος της β΄ αξιολόγησης αναγνωρίζεται από όλους μας. Εμείς βέβαια θεωρούμε ότι η κυβέρνηση άργησε, ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για τον Φεβρουάριο του 2016 και φτάσαμε στον Ιούνιο του 2017. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να τα ρίξουμε όλα στο ΔΝΤ» ανέφερε ο Γιώργος Κύρτσος και χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος ότι έχουμε μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος για συντάξεις και αφορολόγητο». Ο κ. Κύρτσος υπογράμμισε ότι πρέπει να αναζητηθούν λύσεις για την κρίση υπερφορολόγησης, ότι απουσιάζει μια επενδυτική στρατηγική για την αύξηση των επενδύσεων. Αναφέρθηκε στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και στην καθυστέρηση των πληρωμών του δημοσίου.