Οι φράσεις του πρωθυπουργού, κατά την ομιλία του στην βουλή, περί ρητής και όχι ενυπόγραφης δέσμευσης από την πλευρά των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων για τις εγγυήσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες για την εκταμίευση της έκτης δόσης, αλλά και για το ότι η χώρα θα οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές, ήταν τα δύο στοιχεία που ικανοποίησαν την ΝΔ.

Σε συνέντευξή στο περιοδικό «Επίκαιρα», ο πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει πως το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα που περιλαμβάνει η νέα δανειακή σύμβαση, τονίζει πως η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση με ισχυρή εντολή και απαντά σε όσους τάσσονται υπέρ μιας συγκυβέρνησης μακράς διάρκειας. «Αλλού να ψάξετε για ραδιουργίες (όχι στην ΝΔ). Και αν εννοείτε ότι κάποιοι προσπαθούν να χτυπήσουν εμένα, να ξέρουν ότι δεν καταλαβαίνω από πίεση…»

Ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει πως πρωταρχικός στόχος είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης και στη συνέχεια, η διαπραγμάτευση των όρων του νέου μνημονίου.

«Όταν μπορέσουμε, θα αλλάξουμε ό,τι χρειάζεται να αλλάξει. Αλλά γι’ αυτό θα χρειαστούμε ισχυρή λαϊκή εντολή στις επικείμενες εκλογές. Τις αλλαγές δεν θα πάψουμε, λοιπόν, να τις ζητάμε. Δεν θα πάψουμε να τις επιδιώκουμε. Είναι βασική προτεραιότητα της πολιτικής μας. Είναι θέση που δικαιώνεται εκ των πραγμάτων. Θα αναζητήσουμε και θα βρούμε συμμάχους. Παντού! Ήδη, είναι πάρα πολλές οι φωνές στο εξωτερικό που συμφωνούν μαζί μας. Και ακόμη: Να θυμούνται όλοι ότι συνεχίζουμε τον αγώνα για να μπορέσουμε τελικά να μειώσουμε, και όχι να αυξήσουμε, τους υπέρμετρους φόρους, που έχουν επιβάλει στον ελληνικό λαό».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης που υπάρχει στην περίπτωση που δεν γίνουν άμεσα εκλογές. Μάλιστα, αναφέρεται και στα δυσάρεστα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου.

«Ας μην ξεχνά κανένας σε ποια κατάσταση απόγνωσης και οργής έφεραν την κοινωνία οι επιλογές, οι πρακτικές και οι ανάλγητες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στα τελευταία δύο χρόνια. Μη ξεχνάμε τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου. Και μη κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Γι’ αυτό είναι απαραίτητες οι εκλογές το ταχύτερο δυνατό: Για να εκφραστεί ο κόσμος! Γιατί ό,τι δεν εκφράζεται πολιτικά μπορεί να εκραγεί διαφορετικά».