Σε έναν επώδυνο συμβιβασμό με τους χειρότερους δυνατούς όρους, που για τα κυβερνητικά non paper βαφτίζεται θρίαμβος κατέληξε το χθεσινό Eurogroup, εκτιμά το Ποτάμι, επισημαίνοντας ότι αυτό συμβαίνει με όλες τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα.
«Ποια είναι η αλήθεια, δίχως τους παραμορφωτικούς φακούς της κυβερνητικής προπαγάνδας; Ότι η κυβέρνηση, αφού έχασε έναν χρόνο, με το λογαριασμό να μεγαλώνει, δέχθηκε όλους τους όρους με αντάλλαγμα, απλώς και μόνο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δίχως να είναι καθόλου σαφές πότε θα κλείσει η αξιολόγηση» υποστηρίζει το Ποτάμι, ενώ εκτιμά ότι «η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τώρα μέτρα για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, από το 2018 και για σειρά ετών. Τα μέτρα θα αφορούν αφορολόγητο, μείωση του αφορολόγητου και περικοπή σε συντάξεις. Οι παροχές των κυβερνητικών non paper έχουν την ίδια αξία με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση με τίτλο «Άλλος ένας πανωλεθρίαμβος»:
«Όπως όλες οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, έτσι κι αυτή κατέληξε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό με τους χειρότερους δυνατούς όρους, που για τα κυβερνητικά non paper βαφτίζεται θρίαμβος. Ποια είναι η αλήθεια δίχως τους παραμορφωτικούς φακούς της κυβερνητικής προπαγάνδας; Ότι η κυβέρνηση, αφού έχασε ένα χρόνο, με το λογαριασμό να μεγαλώνει, δέχθηκε όλους τους όρους με αντάλλαγμα, απλώς και μόνο να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δίχως να είναι καθόλου σαφές πότε θα κλείσει η αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τώρα μέτρα για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3.5% του ΑΕΠ από το 2018 και για σειρά ετών. Τα μέτρα θα αφορούν αφορολόγητο μείωση του αφορολόγητου και περικοπή σε συντάξεις. Οι παροχές των κυβερνητικών non paper έχουν την ίδια αξία με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Για το ζήτημα του χρέους στην αναδιάρθρωση του οποίου επέμενε το ΔΝΤ δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο και η συζήτηση μετατίθεται για το 2018.
Από τις αποφάσεις προκύπτει ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να τραβήξει μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι χάνεται ο στόχος για συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο.
Η απόφαση διευκολύνει τους Ευρωπαίους εταίρους που θέλουν να μεταθέσουν το πρόβλημα. Και το ΔΝΤ συμμετέχει όπως επιθυμούσαν και δεν ανοίγει νέα συζήτηση για την Ελλάδα τη στιγμή που έχουν ανοιχτές εκλογικές αναμετρήσεις. Η Ελλάδα κέρδισε αυτό που είχε δεδομένο από την αρχή: Την επιστροφή της τρόικα.
Το επικοινωνιακό παιχνίδι ίσως είναι αρκετό για να πείσει τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να ψηφίσουν τα μέτρα, αλλά όπως και το 2015, άλλο ένα όσκαρ χειρότερης διαπραγμάτευσης περιμένει τον κ. Τσίπρα.»