Οι «αποσκευές» του πρωθυπουργού με την «εθνική γραμμή» για το Κυπριακό μπορεί να είναι έτοιμες, ωστόσο το τοπίο για το ταξίδι στη Γενεύη για την κρίσιμη Διάσκεψη παραμένει στον αέρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στις 13:00 θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, μετά και την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών που έλαβε χώρα τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους για το κατά πόσο θα βγει λευκός καπνός στη Γενεύη, τονίζοντας πως τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς και με τον διπλωματικό πυρετό να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τη μία στιγμή στην άλλη όλα μπορούν να αλλάξουν. Παράλληλα πάντως, επαναλαμβάνουν πως η Τουρκία θα πρέπει να ξεπεράσει τη στάση αδιαλλαξίας που επιδεικνύει προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό.
«Μέχρι στιγμής διαφαίνεται συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ νωρίτερα είχαν περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός εξήγησε πως από την ελληνική πλευρά καταβάλλονται όλες οι διπλωματικές προσπάθειες «να κινήσουμε τις διαδικασίες, να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για λύση».
«Δεν μας ενδιαφέρει το blame game, αλλά (η λύση) δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, είναι κυρίως η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, πετώντας το γάντι στην Άγκυρα που μέχρι στιγμής ακολουθεί σκληρή γραμμή και δεν επιδεικνύει πρόθεση συνεννόησης.
Την ίδια ώρα πάντως η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία διήρκησε για περισσότερο από μία ώρα επιβεβαίωσε πως ο διπλωματικός πυρετός θα κορυφωθεί με ορόσημο την 12η Ιανουαρίου.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο Πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατύπωσε στον Τούρκο πρόεδρο τη θέση ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και εάν διαφανεί η όποια λύση κατά τις διαπραγματεύσεις Ελληνοκύπριων – Τουρκοκύπριων θα μεταβούν στη Γενεύη. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η εκπροσώπηση των δύο χωρών θα είναι σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, δηλαδή μεταξύ του Έλληνα υπουργού Νίκου Κοτζιά και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.