Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της αναγκαιότητας προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών αλλά και των μνημείων πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο του διαθρησκειακού διαλόγου, επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, κατά την τακτική συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ).
Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιείται από χθες στην Αθήνα, θα παραστεί σήμερα ο μακαριώτατος πάπας και ο Πατριάρχης των Κοπτορθοδόξων της Αιγύπτου, Θεόδωρος Β’, ο οποίος αναμένεται να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες της ΔΣΟ, όπως και για την μόνιμη συνεργασία της με το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου.
Στην τακτική συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της ΔΣΟ συμμετέχουν αντιπροσωπείες βουλευτών από 14 χώρες, δηλαδή την Ελλάδα, τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Συρία και το Σουδάν.
‘Αλλωστε, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας ανέδειξε έγκαιρα τα ζητήματα αυτά, αφενός με την παρέμβαση του τότε γγ, κ. Αμανατίδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο του 2015 και αφετέρου με τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού φωτογραφίας το 2016 με θέμα «Καταστροφή των μνημείων της Χριστιανικής Ανατολής».
Στην κατεύθυνση αυτή, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ότι «σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται διαρκώς και σε μια χρονική περίοδο αστάθειας με πολλαπλές διενέξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η συνεργασία και ο διάλογος για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και μνημείων καθίσταται επιτακτική ανάγκη.
Για το λόγο αυτό, και η εξέλιξη της ΔΣΟ συνδέεται άρρηκτα με τις δυναμικές πρωτοβουλίες της ως προς την ανάδειξη αυτής της αναγκαιότητας, καθώς έθεσε πολύ νωρίς το θέμα των διώξεων και καταστροφών του χριστιανικού πληθυσμού».
«Ως ελληνική κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Αμανατίδης «ενθαρρύνουμε αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες και θεωρούμε ως εξαιρετικά σημαντική την παρουσία στις εργασίες της ΔΣΟ του μακαριωτάτου, πατριάρχη των Κοπτορθοδόξων της Αιγύπτου κ.κ. Θεόδωρου Β’».