Σενάρια… τρόμου γύρω από επερχόμενες επιπτώσεις σε μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία και τραπεζικό σύστημα, επιχειρούσε χθες να «μαζέψει» η κυβέρνηση, μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων πληροφοριών από τις Βρυξέλλες για το περιμένουμε την Τετάρτη το βράδυ.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ακόμα τίποτε δεν είναι οριστικό καθώς η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και διαβεβαίωναν ότι η απόφαση θα είναι ισορροπημένη υπέρ της Ελλάδας και όχι υπέρ των τραπεζών και θα διασφαλίζει τράπεζες και ασφαλιστικό σύστημα. Την ίδια ώρα όμως, το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είχε πάρει για άλλη μία φορά «φωτιά», καθώς είναι πολλοί οι βουλευτές που λένε ότι θα ζητήσουν – από Πέμπτη κιόλας – δημοσίως από τον κ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εφόσον το σενάριο δεν προχωρήσει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός φέρεται να μη συζητά σενάρια παραίτησής του και να είναι αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του ώστε να είναι εκείνος που θα διαχειριστεί τις πολιτικές πρωτοβουλίες που ζητά η τρόικα ως εχέγγυο ότι αυτή τη φορά η συμφωνία που έρχεται την Τετάρτη το βράδυ θα εφαρμοστεί.
Από χθες, ακόμα και μετά τη δήλωση του κ. Παπανδρέου που είπε ότι αναζητείται μία καθαρή και οριστική λύση – έχουν αναβιώσει σενάρια για κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει την έγκριση της συμφωνίας που έρχεται από ευρύτερη πλειοψηφία 180 βουλευτών, για πρωτοβουλία του να τη θέσει συμπυκνωμένη σε ένα ερώτημα στην έγκριση του λαού μέσω δημοψηφίσματος, αλλά κανείς δεν μεταφέρει πληροφορίες ότι είναι σε θέση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, πριν τουλάχιστον εξαντλήσει όλα τα σενάρια προηγουμένως.
Η χώρα όμως εισέρχεται σε πραγματικές συνθήκες ελεγχόμενης χρεοκοπίας, οι εταίροι θα επιβάλλουν καθημερινή επιτήρηση με τη μόνιμη εγκατάσταση της τρόικας στην Αθήνα, θα ζητήσουν άμεσα εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, θα απαιτήσουν περαιτέρω μείωση του δημοσίου σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και εργασιακό και ασφαλιστικό κόστος κλπ. Ένα «σημείο μηδέν» δηλαδή, με την επανεκκίνηση να γίνεται με πολύ πιο δυσμενείς όρους από ότι τον Μάρτιο του 2010. Και όλα αυτά, η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά και αρκετών υπουργών πιστεύει ότι δεν είναι μία λύση πολιτικά διαχειρίσιμη από την παρούσα κυβέρνηση.
Και – όπως λένε – εάν ο κ. Παπανδρέου δεν καταφέρει να πείσει τον κ. Σαμαρά σε ένα μοντέλο συνεργασίας των δύο κομμάτων ακόμα και με νέα κυβέρνηση όπου θα συμμετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, άλλων κομμάτων αλλά και τεχνοκράτες, οποιαδήποτε άλλη πολιτική πρωτοβουλία είναι καταδικασμένη να αποτύχει και η κατάληξη να είναι και πάλι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Πηγή: 24h.gr