Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, καθώς το σχέδιο που παρουσίασε για την εφεδρεία (εκεί έγινε και η περισσότερη συζήτηση καθώς για το προσχέδιο του προϋπολογισμού υπήρξε έγκριση από νωρίς) συνάντησε μικρές ενστάσεις από τον κ. Καστανίδη, την κ. Ξενογιαννακοπούλου και την κ. Γεννηματά, γενικά όμως χαρακτηρίστηκε πιο ήπιο από εκείνα που έπεσαν στο τραπέζι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε ότι ως το τέλος του Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για την εφεδρεία και το αφορολόγητο, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και κατά τη δεύτερη εβδομάδα ο προϋπολογισμός του 2012. Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ σοβαρού και αστείου, έλεγαν ότι «μέχρι τότε μπορεί να μας έχει προλάβει η απόφαση για ελεγχόμενη χρεοκοπία και “κούρεμα” του χρέους 50%» ζητώντας, προφανώς, ταχύτερη ψήφιση του προϋπολογισμού.
Θέμα προέκυψε και ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και τον Γ. Ραγκούση, όταν ο υπουργός Οικονομικών αμφισβήτησε ευθέως τα στοιχεία της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων. «Η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων κανονικά θα έπρεπε να ξαναγίνει. Έχει εξωφρενικά στοιχεία» φέρεται να είπε ο κ. Βενιζέλος για να προκαλέσει την αντίδραση του Γ. Ραγκούση ως τέως υπουργού Εσωτερικών: «Έχει λάθη, αλλά δεν πρέπει να δοθεί προς τα έξω η εντύπωση ότι τον ξανακάνουμε από την αρχή. Πρέπει ωστόσο να επικαιροποιείται κάθε χρόνο» αντέτεινε ο κ. Ραγκούσης και σε αυτό φέρεται να συμφώνησε ο σημερινός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας. «Η Ιρλανδία αν και σε παρόμοια θέση με την Ελλάδα, δίνει 6% στην Παιδεία, όταν ο προϋπολογισμός του 2012 δίνει μόνο 2,6%» φέρεται να είπε η κ. Διαμαντοπούλου στη συνέχεια, χωρίς όμως να λάβει απάντηση, ενώ φέρεται να υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πολιτική στόχευση παρά μόνο δημοσιονομική στο προσχέδιο που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος.
Ο υπουργός υγείας Α. Λοβέρδος φέρεται να πρότεινε διακρατική συμφωνία με τη Μ. Βρετανία ή την Τουρκία, χώρες που εφαρμόζουν σχέδια που έχουν επιτύχει, για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ειδικά για την πρότασή του για διακρατική συμφωνία με την Τουρκία, ανέφερε το όνομα του εκ Θεσσαλονίκης ειδικού στο θέμα κ. Φιλιππίδη ο οποίος είναι εκείνος που σχεδίασε το πρόγραμμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στη γειτονική χώρα.
Σειρά παρεμβάσεων, όπως του Γ. Παπανδρέου, του Ευ. Βενιζέλου, του Κ. Σκανδαλίδη και άλλων, επικεντρώθηκαν στην αδύναμη θέση της κυβέρνησης στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ, θέση που, «πρέπει άμεσα να ενισχυθεί και να δίνονται απαντήσεις». Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα φέρεται να σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αναδείξει ότι η πρόταση της ΝΔ για την εφεδρεία έχει απορριφθεί από την τρόικα την ίδια στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει σκληρή αντιπολίτευση για τα πάντα, ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης φέρεται να είπε ότι παρά τις ευθύνες της κυβέρνησης, πρέπει να αναδειχθούν και οι ευθύνες της προηγούμενης καθώς η ελληνική κοινή γνώμη τείνει να τις ξεχάσει.
Ο Σημίτης στο… υπουργικό!
Θέμα Σημίτη προέκυψε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου που σχολίασε θετικά το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού στην «Καθημερινή», που έλεγε ότι αν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις έναντι της τρόικας ακόμα και με έκτακτες διαδικασίες τότε μέσα σε μία τριετία η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Η κ. Διαμαντοπούλου φέρεται να υποστήριξε ότι και η κυβέρνηση θα έπρεπε να μιλά δημοσίως με αντίστοιχους δραματικούς τόνους για να καταλάβει η ελληνική κοινή γνώμη τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν είναι εντάξει στις δεσμεύσεις της.
Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αν και φέρεται να μη διαφώνησε με την ουσία των όσων έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός, αντέτεινε: «Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί δεν μπορούμε να βγούμε να λέμε τέτοια πράγματα. Αν το κάνουμε θα προκληθεί πανικός!»
Πηγή: 24h.gr