Αίτημα αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου για τις δαπάνες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, που περιέχει και τις διατάξεις που καταργούν τα κουπόνια, υπέβαλαν πριν λίγο στη Βουλή ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσαν την κυβέρνηση να το αποσύρει.

Όπως υποστήριξαν τα κόμματα της Αριστεράς, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ανήκει στα νομοθετήματα που είναι αρμοδιότητας της Ολομέλειας της Βουλής και συνεπώς δεν θα έπρεπε να ψηφιστεί από το Θερινό Τμήμα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, επικαλούμενος την έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου που δεν κάνει καμία τέτοια αναφορά.

Επί της ουσίας πάντως, διευκρίνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν ήταν να έρθει το νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς πρέπει να ψηφιστεί έγκαιρα ώστε να εφαρμοστεί στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Και διαβεβαίωσε ότι θα δεχθεί κάθε νομοτεχνική αλλαγή που θα διαλύσει τις υποψίες της αντιπολίτευσης και θα αποσαφηνίζει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση, όπως έχει αποδείξει, να πειράξει τη συνταγματική και νομική τάξη στη χώρα».

Το αίτημα αντισυνταγματικότητας στήριξε και ο ΛΑΟΣ, ενώ το καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έχει αντιδράσει εντονότατα στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου για ονομαστικοποίηση των κουπονιών, θεωρώντας ότι θα οδηγήσει σε «οικονομικό στραγγαλισμό» τους συνδυασμούς που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισφορές πολιτών.