Να αποδομήσει εκ νέου ο ίδιος τον Αλέξη Τσίπρα, να παραθέσει ακόμα ένα «λιθαράκι» από τη «Συμφωνία Αλήθειας» που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ και να χτίσει γραμμές άμυνας απέναντι στις κατηγορίες της κυβέρνησης επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Αρχικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλοντας να δώσει ακόμα ένα σαφές δείγμα του διαφορετικού μείγματος πολιτικής που πρεσβεύει η ΝΔ την ώρα που οι πολίτες σπεύδουν στις εφορίες να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ «που θα καταργούσε ο Τσίπρας», δεσμεύθηκε για την πρόθεση μείωσης του φόρου ακίνητης περιουσίας σε βάθος διετίας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν θα προβεί στις ατελείωτες υποσχέσεις που έδωσε προ δύο ετών ο σημερινός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας όμως ότι το κόστος των σχεδόν 800 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μπορεί να εξοικονομηθεί από περιστολή δαπανών από το Δημόσιο.
Παράλληλα, θέλοντας να «τελειώσει» με τη μόνιμη επωδό του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για τις «απολύσεις στο Δημόσιο», τις οποίες κραδαίνει η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία, ο επικεφαλής της ΝΔ δεσμεύθηκε ότι δεν θα προβεί σε απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Τουναντίον πρόκρινε «μέσα από μια αναλογία αποχωρήσεων και νέων προσλήψεων, η οποία να μειώνει σταδιακά το Δημόσιο. Και το σημαντικότερο μέσα από τη μη ανανέωση της πρακτικής να βάζουμε στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα, συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και μετά να τους μονιμοποιούμε».
«Δεν πρόκειται να αντιγράψω τις κακές συνήθειες άλλων Αρχηγών Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίοι για να εκλεγούν έταζαν τα πάντα στους πάντες, για να βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα των δικών τους προεκλογικών δεσμεύσεων, όταν πια έφτασαν στην εξουσία» επαναφέροντας στο προσκήνιο τη «Συμφωνία Αλήθειας» που προκρίνει ως ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες.
Σαφέστερη θέση μετά και τις αποστάσεις της ΝΔ από τις δηλώσεις Δένδια για επιστροφή χρημάτων στους υπερθεματιστές επιχείρησε να πάρει και για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, καθώς στο γαλάζιο επιτελείο γνωρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα μετατρέψει τη δημοπρασία και την πολυδιαφημισμένη μάχη ενάντια στη διαπλοκή σε «παντιέρα» στη ΔΕΘ.
«Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης… Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός… Μιλάει η Κυβέρνηση για καναλάρχες εργολάβους. Μα, 465.000.000 έδωσε η ίδια η Κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους για να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ποιον κοροϊδεύουν; Έχω στείλει μια επιστολή σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ζητώ να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος Υπουργός και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων. Είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα έχουν από νόμιμους πόρους, όπως ορίζει ο νόμος… Μιλάμε για μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στο κομματικό κράτος που χτίζεται» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να ζητήσει πρόωρες εκλογές και παραίτηση της κυβέρνησης, τονίζοντας πως το κόστος παραμονής της θα είναι μεγαλύτερο από αυτό της απομάκρυνσης. «Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα. Δείτε τις επιχειρήσεις που κλείνουν… Δείτε την κατάσταση ανομίας… Δείτε την κατάσταση στην Παιδεία, που έχουμε μία ραγδαία οπισθοχώρηση. Δεν μπορώ να ανεχθώ αυτήν την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου, να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Και το τέλος αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή στη χώρα. Και είπα τον Απρίλιο, όταν ζήτησα, για πρώτη φορά εκλογές, ότι το κόστος παραμονής της Κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης… Αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος που ζήτησα εκλογές. Θα εξακολουθώ να τις ζητώ με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα… Όσο καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης Κυβέρνησης. Όχι τόσο πιο εύκολο. Ίσως θα ήταν η εύκολη λύση για μένα να αρκεστώ στη τακτική του ώριμου φρούτου».