«Όσο φλέγεται ένα τμήμα του κόσμου, θα εξακολουθήσει να υπάρχει το πρόβλημα των προσφύγων», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, στο περιθώριο των επαφών του στην Άγκυρα, ενώ για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία ανέφερε πως «η ΕΕ στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».
Ο έλληνας επίτροπος τόνισε ότι «θα πάρει χρόνο» η επίλυση του προσφυγικού ζητήματος και σημείωσε ότι «απελπισμένοι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Το θέμα είναι πώς θα συμπεριφερθούμε απέναντι στους ανθρώπους αυτούς. Η Τουρκία το έδειξε αυτό. Γι αυτό εξάλλου υπογράφηκε και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία εφαρμόζεται».
«Η συμφωνία λειτουργεί», πρόσθεσε και ερωτηθείς πόσους πρόσφυγες έχει δεχθεί η Ευρώπη, απάντησε ότι «το ζήτημα δεν αφορά τους αριθμούς, αλλά τον άνθρωπο. Μπορεί να πρέπει να προσεγγίζουμε το θέμα και τεχνικά, αλλά το σημαντικό είναι πώς θα συμπεριφερθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει δεχθεί 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και όπως είπε βρίσκονται 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στη Γερμανία και 50 χιλιάδες στην Ελλάδα.
Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι «αρχικά η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη, αλλά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ευρώπη. Υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο αυτήν τη στιγμή. Και δεν είναι μόνο η Συρία. Υπάρχουν και άλλες χώρες σε αστάθεια».
Για το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπογράμμισε πως «η ΕΕ έχει θέσει κάποιες σταθερές. Είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρξουν για την ένταξη κάποιας χώρας στην ΕΕ». Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο «η Τουρκία πρέπει να δεχθεί τις σταθερές αυτές. Μπορεί στην Ευρώπη να υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά η Ευρώπη στηρίζει την Τουρκία και πιστεύει ότι κάποια μέρα η χώρα αυτή θα γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής οικογένειας», προσθέτοντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο την οικονομία, αλλά ταυτόχρονα τον πολιτισμό και την πολιτική.
Όσον αφορά το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχει δηλώσει ότι η ΕΕ εμπαίζει την Τουρκία σε αυτό το θέμα, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε: «Μαζί θα βρούμε τη λύση. Απομένουν επτά προϋποθέσεις. Πρόκειται για ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν. Γι’ αυτό, εξάλλου, βρίσκομαι εδώ».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στις 15 Ιουλίου στην Τουρκία, ο Έλληνας επίτροπος ανέφερε ότι «όλος ο κόσμος σοκαρίστηκε, αλλά πρέπει να συγχαρούμε τους πολίτες της Τουρκίας, επειδή υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία. Ήταν μία νίκη της δημοκρατίας». «Η Τουρκία βγήκε πιο ισχυρή από την απόπειρα πραξικοπήματος. Η ΕΕ στηρίζει την Τουρκία και λόγω των μεταρρυθμίσεων που γίνονται», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς πώς αντέδρασε ο ίδιος τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, καθώς ήταν σε εξέλιξη η απόπειρα πραξικοπήματος, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε πως επικοινώνησε με υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης. «Ήταν μία ιστορική στιγμή για την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «στο παρελθόν υπήρξαν πραξικοπήματα στην Τουρκία, αλλά με την προσπάθεια των πολιτών παρήλθαν εκείνες οι εποχές». Σύμφωνα με τον ίδιο, μία άλλη συνέπεια των εξελίξεων στις 15 Ιουλίου ήταν «η ενότητα στην Τουρκία».
Απαντώντας στην παρατήρηση ότι η Τουρκία πιστεύει πως η Ευρώπη την εγκατέλειψε, καθώς αυτή αντιμετώπιζε την απόπειρα πραξικοπήματος, υποστήριξε: «Η Ευρώπη ήταν δίπλα στην Τουρκία. Μπορεί η Τουρκία να επιθυμούσε περισσότερες επισκέψεις Ευρωπαίων πολιτικών, αλλά η δημοκρατία νίκησε στην Τουρκία και αυτό έφερε τη χώρα ακόμη πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα».