Γενικόλογη απάντηση, αποφεύγοντας «να μιλήσει για την ταμπακιέρα», έδωσε ο Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωση του.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Παρά τις σημαντικές ελλείψεις που προκύπτουν, η Κομισιόν δια στόματος Αβραμόπουλου, αποφεύγει να μιλήσει για την ταμπακιέρα και σπεύδει να διαβεβαιώσει πως η υλοποίηση της συμφωνίας «προχωράει κανονικά».

«Η Επιτροπή παρέχει πλήρη στήριξη στην Ελλάδα για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, ιδίως με τη βοήθεια των αρμόδιων οργανισμών της Ε.Ε. στη χώρα», σημειώνει ο Αρμόδιος Επίτροπος ενώ υπογραμμίζει πως «στο πλαίσιο της εφαρμογής της δήλωσης Ε..Ε-Τουρκίας και με βάση ειδικές προσκλήσεις των οργανισμών της Ε.Ε., εμπειρογνώμονες και διερμηνείς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) βοηθούν τις ελληνικές αρχές στις διαδικασίες ασύλου στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω».

Παρά ταύτα, η Κομισιόν αποτυγχάνει να δώσει απάντηση αναφορικά με τους μόλις 37 διερμηνείς που έχουν σταλεί στην Ελλάδα αντί για 400 συνολικά, καθώς και για τους 31 υπαλλήλους που έχουν σταλεί να στελεχώσουν δομές και υπηρεσίες, αντί των 472 που αναμένονται συνολικά.

Ακόμη περισσότερο, αποτελεί πρόκληση για την Ε.Ε. η κάλυψη όχι μόνο των παραπάνω αναγκών αλλά και η διασφάλιση πλέον της υλοποίησης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, την στιγμή που η Τουρκία ανοιχτά απειλεί να τινάξει στον αέρα τα συμφωνηθέντα.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρκείται να δηλώσει πως «η Κομισιόν επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση στα κράτη μέλη τη σημασία της αποστολής επαρκούς αριθμού επαγγελματιών εμπειρογνωμόνων και διερμηνέων, ώστε οι ελληνικές αρχές να βοηθηθούν στη διαχείριση της κρίσης».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τα στοιχεία που προκύπτουν από την δράση της Ευρωπαϊκής Αρχής Φύλαξης Συνόρων και Ακτών, τα οποία αποδεικνύουν μεγάλες ελλείψεις σε τεχνική βοήθεια και σε ανθρώπινο δυναμικό, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν, ζητώντας της, μεταξύ άλλων, να καλύψει αυτά τα κενά άμεσα και να καταθέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πορεία στελέχωσης των υπηρεσιών και δομών στην Ελλάδα.