Η Ελλάδα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στον Λίβανο και στον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σ΄ ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, σ’ αυτήν την κρίσιμη και ευμετάβλητη περίοδο την οποία διανύουμε, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Αμύνης του Λιβάνου Σαμίρ Μόκμπελ, στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Ο ρόλος αυτός είναι σημαντικός σε δύο τουλάχιστον πεδία. Το πρώτο αφορά τα οξύτατο προσφυγικό ζήτημα» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Λίβανος έχει επωμισθεί ένα πολύ μεγάλο βάρος σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό ζήτημα, αφού στη Χώρα σας έχετε έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων. Και πρέπει να σας πούμε ότι είναι η στάση αυτή του Λιβάνου εξαιρετικά γενναία για ολόκληρη την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό – όπως ξέρετε – το αναγνωρίζει».
Το δεύτερο πεδίο, σημείωσε ο πρόεδρος, αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του ISIS. Μιας τρομοκρατίας, η οποία -όπως είπε- επιδίδεται στην διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε απέναντι στον Λίβανο ότι θα διασφαλισθεί η ανεξαρτησία του και η εδαφική του ακεραιότητα, η σταθερότητα και η ενότητα, καθώς και ότι θα τελειώσει, το συντομότερο δυνατό, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Συρία.
Από την πλευρά του, ο κ.Μόκμπελ, αφού ευχαρίστησε τον κ.Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή, υπογράμμισε τόσο την ανάγκη αντιμετώπισης του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος, που ταλανίζει και τη χώρα του, όσο και την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
«Η τρομοκρατία όπως ξέρουμε δεν είναι μόνο πρόβλημα του Λιβάνου, αλλά είναι πρόβλημα γενικότερα και στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Θα πρέπει λοιπόν να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα αυτό και στις επιθέσεις των τρομοκρατών. Θέλω λοιπόν να ζητήσω ενίσχυση για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας» τόνισε ο Λιβανέζος αναπληρωτής πρωθυπουργός.
«Δεν ζητώ οικονομική βοήθεια, δεν ζητώ τίποτα άλλο, αλλά θα ήθελα να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα στρατεύματά μας με ειδικό εξοπλισμό. Αυτό είναι κάτι που εξήγησα και στον Υπουργό Αμύνης, τον δικό σας. Και η βοήθεια την οποία ζητούμε για τον εξοπλισμό των στρατευμάτων μας είναι βοήθεια την οποία χρειαζόμαστε τώρα. Όχι σε ένα χρόνο, όχι σε δύο χρόνια. Γιατί σε ένα – δύο χρόνια δεν θα ξέρουμε πως θα έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Γι αυτό νομίζω ότι είναι διπλό το πρόβλημα, το πρόβλημα που σας εξήγησα και πάρα πολύ σημαντικό και αναλογικά, σε σχέση με τον αριθμό των Συρίων Προσφύγων και σε σχέση με τον πληθυσμό μας, τα πράγματα έχουν φύγει εκτός λογικής». είπε.
Επισήμανε, επίσης, ότι πρέπει να βρεθεί μία οριστική λύση στο πρόβλημα των προσφύγων και κατέληξε: «Πρέπει να σας πω ότι στη χώρα μου όλοι οι Λιβανέζοι, όποια και να είναι η ηλικία τους, όλοι συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εγκατάσταση οριστική των προσφύγων στο Λίβανο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες να επανέλθουν κάποιοι σε κάποιες ήσυχες περιοχές ακόμη και σήμερα. Και δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει άλλη λύση».