Με μία αναπτυξιακή «ανάπαυλα» με την επίσκεψη Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζεται το παρασκηνιακό μπρα ντε φερ για τον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να περάσει το κατώφλι του Μαξίμου στις 12 το πρωί, ενώ νωρίτερα θα έχει επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν τη σημασία της επίσκεψης, τονίζοντας ότι σηματοδοτεί και επίσημα την αλλαγή σελίδας μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς, μήνυμα το οποίο θα στείλουν αμφότεροι ο Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής της Κομισιόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν. Εκτός αυτού από το περιβάλλον του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι η επίσκεψη Γιούνκερ και η ψήφος εμπιστοσύνης μετά τη συμφωνία, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα και για την διαμόρφωση ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στα εργαλεία που θα φέρουν τη χώρα και την οικονομία στις ράγες της «δίκαιης ανάπτυξης», όπως αποκρυσταλλώθηκαν και στην εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στη χρηματοδοτική βοήθεια της Κομισιόν, το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ».
Οι σκέψεις και οι στόχοι του εκλογικού νόμου
Στο εσωτερικό μέτωπο του εκλογικού νόμου, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανοίξει την αυλαία των συζητήσεων σήμερα αρχικά με τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο, στις 5 το απόγευμα. Την Πέμπτη θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τη Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ οι διερευνητικές συζητήσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη.
Από το κυβερνητικό επιτελείο σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός προσέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με διάθεση σύναψης ευρύτερων συναινέσεων, στη βάση της απλής αναλογικής ψήφου με κατάργηση του μπόνους και σπάσιμο των μεγάλων πολυεδρικών περιφερειών. Με τον στόχο να ακούει στο «200», στο Μαξίμου μετά και την επισημοποίηση της αρνητικής στάσης της ΝΔ εκτιμούν πως υπάρχει περιθώριο σύγκλισης με τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης. Δεδομένο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να φέρει τους πολιτικούς αρχηγούς προ των ευθυνών τους, καθώς η «πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο ελήφθη σε «νεκρό» πολιτικό χρόνο και ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για υστεροβουλία».
Στο πλαίσιο αυτό, εφικτή φαντάζει η συναίνεση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την Ένωση Κεντρώων. Στην περίπτωση του ΚΚΕ «αγκάθι» παραμένει η επιμονή του για κατάργηση του ορίου 3% για την είσοδο στη Βουλή, ενώ προσεκτικά παρατηρούν τις κινήσεις της Σεβαστουπόλεως, καθώς εκτιμάται ότι τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του Ποταμιού σε συνδυασμό με το φλερτ πολλών στελεχών με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να οδηγήσουν σε υπόγειες συμφωνίες.
Πάντως, με τον κύκλο συζητήσεων που ανοίγει το Μαξίμου με τις πολιτικές δυνάμεις, εκτιμάται ότι μπορεί να διεμβολιστεί η κοινή στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο μέτωπο της οικονομίας. Παράλληλα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει το ρόλο της αποδόμησης του «μεταρρυθμιστικού» προφίλ που χτίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού προεξοφλείται η άρνησή του σε μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ενώ συγχρόνως με την πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο που προάγει τις συνεργασίες μπαίνουν τα θεμέλια για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε πόλο έλξης μικρότερων πολιτικών δυνάμεων στα αριστερά του πολιτικού άξονα, ως αντίπαλο δέος του «νεοφιλελευθερισμού».