Προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας από τις αβελτηρίες της «σκληρής διαπραγμάτευσης» διαπιστώνουν στη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την ανακοίνωση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο. Αναφορικά δε για το δεύτερο, τονίζουν πως «η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι θα χάσει τις εκλογές όποτε αυτές γίνουν και επιχειρεί να προκαταλάβει τα αποτελέσματα».
Για αυτό το λόγο και στη Συγγρού απευθύνουν έκκληση στο Μέγαρο Μαξίμου να χειριστεί το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης με σοβαρότητα και να μην επιδοθεί σε άσκηση συνταγματικού λαϊκισμού. Η αναφορά σε «λαϊκισμό» αναφέρεται στο «παράθυρο» που άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στο ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την επικύρωση από την κοινωνία των προωθούμενων αλλαγών στο υπάρχον Σύνταγμα.
Στο γαλάζιο επιτελείο υπογραμμίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει από την πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό τον Ιανουάριο την άμεση εκκίνηση της διαδικασίας. Ως εκ τούτου στη ΝΔ κάνουν λόγο για «πεντάμηνη καθυστέρηση» με την οποία η κυβέρνηση «άνοιξε τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ελπίζουμε να αντιμετωπίσει το θέμα με την απαραίτητη σοβαρότητα».
Την ίδια ώρα στο μέτωπο της αναπτυξιακής ρητορικής και της βασικής «ατμομηχανής» της πραγματικής οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, εκφράζοντάς του την αμέριστη στήριξη της ΝΔ στον τουριστικό κλάδο. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία συγκυρία κατά την οποία ο κλάδος στην αρχή της νέας τουριστικής περιόδου δέχεται πλήγμα από την αύξηση του ΦΠΑ, υπογράμμισε την ανάγκη «σταθερή φορολογική πολιτική, με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, ένα σαφές πλαίσιο χρήσεων γης και ένα σταθερό πλαίσιο υποστήριξης των επενδύσεων στον τουρισμό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τα απαραίτητα κεφάλαια για να μπορέσει ο ελληνικός τουρισμός να αξιοποιήσει πλήρως το αναπτυξιακό του δυναμικό».
Από τα βέλη του κ. Μητσοτάκη δεν διέφυγαν και οι εκπεφρασθείσες αντιδράσεις της ΝΔ στους χειρισμούς για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, καθώς όπως τόνισε διαχειριστικά προβλήματα «υποβάθμισαν την εικόνα της χώρας και είχαν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό»
Επιπλέον, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει εκ νέου την ανάγκη για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της υπερφορολόγησης που ακολούθησε η κυβέρνηση οδηγεί σε «πολύ χαμηλούς ρυθμούς επένδυσης στον τουρισμό με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα σημαντικά του πλεονεκτήματα».