Με επιθετικές κινήσεις και προσπάθεια διασφάλισης μίας κοινής γραμμής με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πορεύεται η κυβέρνηση έναντι του ΔΝΤ ενόψει της κρίσιμης εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε την έλευση των νομοθετημάτων για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας εντός της επόμενης εβδομάδας.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Το σύνθημα για την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης και την υιοθέτηση πιο επιθετικής πολιτικής πάντως είχε δώσει από τη Δευτέρα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, λέγοντας χαρακτηριστικά «κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει το δικαίωμα να επιλέγουμε τα μέσα για την επίτευξη των στόχων».

Πάντως, το γεγονός ότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως τα δύο νομοσχέδια δεν θα έρθουν με τη μορφή κατεπείγοντος στη Βουλή, αφήνει ανοιχτό το περιθώριο να υπάρξουν οι σχετικές νομοτεχνικές βελτιώσεις πριν την ψήφισή τους, εφόσον η διαπραγμάτευση έχει ξεκινήσει κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα και έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 22ας του μηνός. Με αυτόν τον τρόπο στο Μαξίμου επιχειρούν να τονίσουν τη σημασία της κυριαρχίας στο νομοθετικό έργο. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε εξάλλου και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου για την πορεία των διαπραγματεύσεων, όπου σημείωσε ότι «σεβόμαστε τις διαφορές των άλλων, ακούμε τις εκτιμήσεις τους για τα μέτρα αλλά διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα το δικαίωμα το πώς θα φτάσουμε στους στόχους τελικά να το αποφασίσουμε εμείς».

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση, ανατρέχοντας και στις σχετικές διαβεβαιώσεις Σόιμπλε και Μοσκοβισί, υπογραμμίζουν ότι δεν επανέρχεται το σκηνικό του καλοκαιριού του 2015, παρά μονάχα θα καταγραφούν οι όποιες διαφορές ενόψει της εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

Τούτων δοθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει εσπευσμένα στο Παρίσι την Τετάρτη προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, ανοίγοντας έτσι το νέο κύκλο πολιτικής διαπραγμάτευσης. Στη συνέχεια, η περιοδεία του Έλληνα πρωθυπουργού θα συνεχιστεί στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, όπου ήταν σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματισμένο από την περασμένη εβδομάδα ραντεβού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωσοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος ‘Αξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Μέσα από την περιοδεία αυτή ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να διασφαλίσει μία κοινή στάση Ελλάδας και ευρωπαϊκών θεσμών, με τους οποίους υπάρχει σχεδόν πλήρης σύγκλιση απόψεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης εντός του Απριλίου, στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Στην κυβέρνηση επιρρίπτουν ευθύνες για τη μη επίτευξη συμφωνίας στο ΔΝΤ, όπως διεμήνυσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας πως δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής το χαρακτηρισμό «ανοησίες» περί καθυστερήσεων. «Η διευθύντρια του ταμείου τα είχε χαρακτηρίσει “ανοησίες” αλλά μέχρι στιγμής δεν επαληθεύεται από τη στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει κατά γράμμα την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου και το ίδιο οφείλουν να κάνουν και όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη συμφωνία. Οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν πως το χρονοδιάγραμμα δεν έχει αλλάξει και στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Απρίλη, όπως διαβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξη Τύπου, με το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup μετά το προγραμματισμένο της 22ας μέχρι το τέλος του μήνα να φαντάζει πιο ορατό από ποτέ.