Τη διεξαγωγή συζητήσεων με τη Ρουμανία για την ένταξή της στο «νοητό άξονα σταθερότητας Βουλγαρίας-Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου», που «θα αποτελέσει μία πολύ σημαντική συμμαχία χωρών, που βρίσκονται στην ίδια πλευρά, απέναντι στην τρομοκρατία, για να σταματήσει το φαινόμενο της τρομοκρατίας, αλλά και του φονταμενταλισμού το οποίο εξάγεται αυτή τη στιγμή προς την Ευρώπη», ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με το Βούλγαρο ομόλογο του Nikolay Nankov Nenchev, στην Αθήνα.

Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών συμφώνησαν επίσης να εντατικοποιήσουν τις επαφές τους ώστε να προωθήσουν κοινές θέσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ «γιατί είναι πολύ φυσικό ότι το μεταναστευτικό κύμα αλλάζει πολλές φορές μέρος εισόδου», όπως είπε ο κ. Καμμένος.

Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι πρέπει «αυτές οι πολιτικού επιπέδου αποφάσεις να εφαρμόζονται και να αντιμετωπίσουμε άμεσα ιδίως το θέμα των μεταναστών που δεν είναι το ίδιο με το θέμα των προσφύγων. Οι χώρες μας, αλλά και η Ευρώπη, δεν αντέχουν αυτή τη στιγμή άλλους οικονομικούς μετανάστες».

Εξάλλου τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών θα καταθέσουν προτάσεις για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα προγράμματα της ΕΕ για την προστασία των συνόρων, που όπως είπε ο κ. Καμμένος, έχουν να κάνουν με τη λήψη πληροφοριών, τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων για την προστασία των συνόρων, όπως επίσης και την ανάπτυξη σε νέες τεχνολογίες, όπως είναι ο κυβερνοπόλεμος, οι δορυφορικές τεχνολογίες, οι τεχνολογίες οπτικής παρατήρησης με θερμικές κάμερες ή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Τέλος, σε στρατιωτικό επίπεδο συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας βαλκανικής πολιτικής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.