Υπέρ της υιοθέτησης των προτάσεων των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, προτάσεις που είναι αποδεκτές από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους τοπικούς δήμους, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τάχθηκε, με δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης ρωτήθηκε από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Ειδήσεων για την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης σχετικά με τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην τοποθεσία Λειβαδίκι και ανάμεσα στο αεροδρόμιο της πόλης και το πολιτιστικό Κέντρο «Κάππα», γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από τον δήμο Θερμαϊκού με σημείο αιχμής την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. «Η πρόταση των τοπικών κοινωνιών που είναι αποδεκτή και από τον τοπικό δήμο και από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι το στρατόπεδο 561 στη Θέρμη» απάντησε.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το προσφυγικό και σχολίασε ότι «μέχρι και σήμερα η συνεννόηση και η συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ειδικά όταν πρόκειται για την επιλογή σημείων για να δημιουργηθούν κέντρα μετεγκατάστασης».

«Εμείς ως τοπική κοινωνία έχουμε προτείνει για την ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης το στρατόπεδο 561 στη Θέρμη, το οποίο είναι τόσο μεγάλο που μπορεί ένα τμήμα του να διατεθεί για τη στέγαση και φιλοξενία προσφύγων. Από εκεί και πέρα, όμως, λυπάμαι που θα πω ότι δεν βλέπω μέχρι σήμερα την κυβέρνηση να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο γύρω από το Προσφυγικό. Περιμένουμε να δούμε τον νόμο που έφερε σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση και ελπίζουμε να δοθούν λύσεις, ώστε να μπορέσουν και οι τοπικές κοινωνίες, περιφέρειες και δήμοι, να συμβάλουν με ό,τι μέσα διαθέτουν, είτε ίδια μέσα, είτε ευρωπαϊκά, στην ανακούφιση των περιοχών που σήμερα φιλοξενούν κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Επανέλαβε, τέλος, ότι στην Κεντρική Μακεδονία βρίσκονται 60% των προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ανάγκη αναλογικού επιμερισμού τους στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.