Την ανάγκη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Συρία και στη διαχείριση του προσφυγικού όπως ταιριάζει στον άνθρωπο, αλλά με τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Βουλής του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Ατέφ αλ Ταραουνέχ (Atef Al Tarawneh).
«Αυτήν την ώρα καθένας δίνει εξετάσεις», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και σημείωσε πως η Ελλάδα φέρει το μεγαλύτερο βάρος από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το προσφυγικό. Και το κάνει, επισήμανε, παρά το γεγονός ότι και εκείνη έχει τεράστια προβλήματα, όσον αφορά την οικονομία της και την κοινωνική της συνοχή.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας στην ιδέα της Ευρώπης, του Ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας, και διεμήνυσε ότι έτσι θα συνεχίσει να πράττει. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα «να συνετιστούν ορισμένοι εταίροι μας, ευτυχώς λίγοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι, μάλλον, δεν έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει Ευρώπη και για ποιον λόγο ζήτησαν να γίνουν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παυλόπουλος στη στάση της Ιορδανίας στην προσφυγική κρίση, εξαίροντάς την. «Η Ιορδανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και, ιδίως, ως προς τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία. Επιπλέον δε έχει πάρει επάνω της ένα μεγάλο μέρος του προσφυγικού διδάσκοντας, στην κυριολεξία, ανθρωπισμό παρά το το γεγονός μάλιστα ότι και εσείς έχετε πολλά και σημαντικά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, ιδίως από πλευράς οικονομικής» προσέθεσε.
Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική μνεία στις προσωπικές σχέσεις του Ατέφ αλ Ταραουνέχ με την Ελλάδα, αναφέροντας το γεγονός ότι ο Ιορδανός πρόεδρος της Βουλής έχει σπουδάσει στη χώρα μας και μιλάει πολύ καλά ελληνικά. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχισθούν στο ίδιο επίπεδο και με την ίδια εγκαρδιότητα, με την οποία εξελίχθηκαν ως σήμερα.
Από τη μεριά του, ο Ιορδανός πρόεδρος της Βουλής του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας σκιαγράφησε την κατάσταση που επικρατεί με το προσφυγικό στη χώρα του, σημειώνοντας ότι «έχουμε μεγάλη εμπειρία από το πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε, με τις δικές μας οικονομικές δυσκολίες, με τους πρόσφυγες που έχουν μαζευτεί από τα σύνορα γύρω μας, από το Ιράκ, τη Συρία και την Παλαιστίνη».
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, έκανε ειδική αναφορά στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ιορδανία, λόγω του προσφυγικού, όπως είπε, και του γεγονότος ότι είναι κλειστά τα σύνορα με τις όμορες χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη βούληση να προσφέρει η Ιορδανία την εμπειρία της και να φανεί χρήσιμη στη διαχείριση του ζητήματος των προσφύγων.
Τέλος, αναφερόμενος στις συναντήσεις του με τον Έλληνα ομόλογό του και τον πρωθυπουργό, που προηγήθηκαν, επισήμανε το γεγονός ότι είναι πολιτικοί μηχανικοί και σημείωσε: «Για μια στιγμή νόμισα ότι για να κάνεις δρόμους και γερές, δυνατές σχέσεις πρέπει να είσαι μηχανικός… Γιατί εμείς οι μηχανικοί ξέρουμε να χτίζουμε πολυκατοικίες και έτσι μπορούμε να χτίζουμε και δυνατές και καλές σχέσεις».