Με ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό, εν αναμονή του κουαρτέτου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και με τη μετωπική σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΔΟΛ στο πεδίο της διαπλοκής, η κυβέρνηση εισέρχεται σε μία νέα «διαβολοβδομάδα».
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Πλέον στην κυβέρνηση χαράσσουν τον σχεδιασμό τους για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών εντός της χώρας έχοντας ως δεδομένο ότι τα βόρεια σύνορα είναι κλειστά, όπως επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας. Τα μηνύματα που λαμβάνουν στο γραφείο του πρωθυπουργού για τη στάση των χωρών του Βίζενγκραντ ενόψει της Συνόδου δεν είναι θετικά, με αποτέλεσμα να τίθεται σε εφαρμογή νέος σχεδιασμός 24ώρου για τους υπολογισμούς των 70.000 ανθρώπων που θα εγκλωβιστούν στη χώρα τον ερχόμενο μήνα.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου στις Βρυξέλλες για σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ζητώντας κεφάλαια για πρόχειρους καταυλισμούς, είδη πρώτης ανάγκης και ακόμα και ανθρώπινο δυναμικό. Το αδιέξοδο περιέγραψε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, τονίζοντας πως «η χώρα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες κάλυψης των πρώτων αναγκών των προσφύγων και μεταναστών από τον δικό της προϋπολογισμό». Ο κ. Μουζάλας από την πλευρά του αρκέστηκε να τονίσει πως το έκτακτο σχέδιο «πρέπει να εφαρμοστεί, το έχουμε ποσοτικοποιήσει και σε είδη, και σε χρήματα και σε προσωπικό», χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση είναι σε αναμμένα κάρβουνα για το σχέδιο επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, το οποίο ξεκινά από σήμερα, με το φόβο τυχόν νέων προσκομμάτων από την Άγκυρα να είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Επιπλέον, αρχίζουν και οι διαδικασίες για fast track επαναπροωθήσεις της Frontex και οι επιτελείς ελπίζουν η Τουρκία να μην κάνει πάλι πίσω και να συνεχίσει αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο.
Αγωνία για την επιστροφή του κουαρτέτου
Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να συνδέσουν το προσφυγικό με την αξιολόγηση, ωστόσο διαμηνύουν πως εφόσον κλείσει το οικονομικό μέτωπο η χώρα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει καλύτερα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ως εκ τούτου, στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν με ορίζοντα το Πάσχα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκονται εν αναμονή της άφιξης των επικεφαλής των Θεσμών που αναμένεται εντός της εβδομάδας. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν τις πιέσεις των Ευρωπαίων στο ΔΝΤ, ενδεικτικά των οποίων είναι τα «καρφιά» του σκληρού επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Πολ Τόμσεν για την αυθαίρετη ποσοτικοποίηση πρόσθετων μέτρων μέσω του μπλογκ του, καθώς και την αναστροφή κλίματος στο Βερολίνο λόγω των πρωτοφανών πιέσεων του προσφυγικού.
Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν απτά αποτελέσματα της παρέμβασης Λιου, κυρίως στη στάση που θα τηρήσει το Ταμείο με τον ερχομό του στην Αθήνα. Πάντως, από το Μαξίμου διαμηνύουν πως θα τηρηθεί στο ακέραιο η συμφωνία του καλοκαιριού, χωρίς πρόσθετα μέτρα εκτός του πλαισίου της. «Κάθε εμπλοκή, κάθε απαίτηση εκτός των συμφωνηθέντων δεν είναι θέμα μόνο δικό μας, αλλά όλης της Ευρώπης και των θεσμικών της οργάνων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν συζητάμε ούτε νέα μέτρα, ούτε πρόσθετες περικοπές».
Κλιμακώνεται ο πόλεμος για τη διαπλοκή
Στο εσωτερικό μέτωπο και στο παρά πέντε του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, η αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΔΟΛ χτυπά «κόκκινο». Στο Μαξίμου ταυτίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση με τα μιντιακά συμφέροντα και την εγκαλούν ως «συνήγορο της διαπλοκής». Συνεργάτης του πρωθυπουργού τόνιζε την Κυριακή χαρακτηριστικά πως «δεν είναι δυνατόν με ένα «ουδέν σχόλιο» να αποφεύγει να απαντήσει η ΝΔ για τα τιμολόγια του κατηγορούμενου για εκβιασμούς Μαυρίκου».
Τούτων δοθέντων, από την κυβέρνηση επιχειρούν να στριμώξουν την Νέα Δημοκρατία με αμείλικτα ερωτήματα: Γιατί το σύστημα της διαπλοκής των ΜΜΕ δεν πλήρωνε επί τόσα χρόνια τον νόμιμο φόρο επί των διαφημίσεων και τα τέλη χρήσης των συχνοτήτων; Γιατί ποτέ επί κυβερνήσεων ΝΔ δεν έγινε διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες; Ο κ. Μαυρίκος -για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ κρατούν σιγήν ιχθύος- έχει εξοφληθεί από τα ταμεία του κόμματος, ή αν έχει να λαμβάνει και για ποιες υπηρεσίες ακριβώς».
Την ίδια ώρα πάντως, συνεργάτες του κ. Τσίπρα εκτιμούν ότι ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει ο ΔΟΛ, τον οποίο αποδίδουν στις δικαστικές περιπέτειες του Σταύρου Ψυχάρη και στις τηλεοπτικές άδειες, θα έχει και νέα επεισόδια μετά τη «γάτα των Ιμαλαΐων».
Ο ορυμαγδός φέρνει νέα παρέμβαση Τσίπρα
Η μέγγενη της πολυεπίπεδης κρίσης ανησυχεί σημαντικά το Μέγαρο Μαξίμου για τυχόν έκτακτες πολιτικές εξελίξεις καθώς η κυβερνητική φθορά λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε αυτό το πλαίσιο για μία ακόμη φορά έθεσε τα όρια εντός των οποίων είναι διατεθειμένη να κινηθεί η κυβέρνηση, ξεκόβωντας εκ νέου κάθε συζήτηση για οικουμενική, χαρακτηρίζοντας τα σενάρια «όνειρα θερινής νυκτός». Το σαφές μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου εντός και εκτός συνόρων είναι ότι εάν πέσει η κυβέρνηση, οι πρόωρες εκλογές, αν και καταστροφικές και απευκταίες, είναι μονόδρομος.
Μέσα σε αυτό το φλεγόμενο σπιράλ κρίσεων, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει τα χαρτιά του στη συνέντευξή του στο STAR το βράδυ της Δευτέρας. Στο κυβερνητικό επιτελείο βασίζουν πολλά στις δύο παρεμβάσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη και το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και αναφορικά με την σημερινή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν με νόημα πως «θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα».