«Υπάρχει απολύτως κίνδυνος εξόδου από τη Σένγκεν», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον Σκάι σχετικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε πως «υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούμε, υπάρχει κίνδυνος το πραγματικό ευρωπαϊκό σύνορο να γίνει η ΠΓΔΜ, υπάρχει κίνδυνος εμείς να βρεθούμε με χιλιάδες ανθρώπους εδώ, πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς χαρτιά που δεν μπορούμε να τους διαχειριστούμε και δεν έχουμε σαφείς προτεραιότητες και σαφείς στόχους».
Απαντώντας στην υπόθεση πως «αν δεν είμαστε Σένγκεν δε θα έρθει κανείς πρόσφυγας», μίλησε για τις επιπτώσεις πιθανής εξόδου από την Σένγκεν: «Ναι και πιθανότατα θα έρθουν τουρίστες από τη Ρωσία ή άλλες αγορές με βίζα που δεν θα είναι βίζα Σένγκεν, αλλά θα είναι εθνική. Μόνο που η Ελλάδα θα έχει πάει στη δεύτερη ταχύτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, βεβαίως, θα είμαστε μία χώρα, η οποία θα έχει κριθεί αναξιόπιστη και ελλιπώς ευρωπαϊκή σε ένα σωρό θέματα, μέσα από τα οποία το σημαντικότερο είναι ότι τα σύνορά μας δεν θα είναι πλέον ευρωπαϊκά σύνορα. Και αυτό στην πραγματικότητα ακυρώνει τον ιστορικό λόγο για τον οποίο η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981, γιατί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Ανδρέας Παπανδρέου αυτό το συνέχισε και το στήριξε, με πρώτο λόγο την ασφάλεια της χώρας, να μετατραπούν τα εθνικά σύνορα σε ευρωπαϊκά σύνορα και τώρα που έχουμε την ευκαιρία να επιβάλουμε τη δική μας αντίληψη περί συνόρων, περί εθνικής κυριαρχίας, περί κυριαρχικών δικαιωμάτων, περί αρμοδιοτήτων σε θέματα όπως είναι η έρευνα και η διάσωση να την επιβάλουμε ως ευρωπαϊκή αντίληψη, χάνουμε το παιχνίδι…».
Ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρότασή του για hot spots εκτός ευρωπαϊκού εδάφους ή και πλωτά hot spots που όμως, όπως είπε, δεν λαμβάνει υπόψη η κυβέρνηση:
«Όταν εγώ επιμένω, επί μήνες τώρα, να ζητήσουμε κέντρα καταγραφής, hot spots, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, και αν αυτό δεν είναι εφικτό -να γίνουν τα κέντρα στην Τουρκία, ακόμη και στην Ιορδανία, στο Λίβανο, εκεί όπου υπάρχουν χώροι υποδοχής κι αυτό δε γίνεται βασικό θέμα μας και βασικό αντικείμενο συζήτησης με τους Ευρωπαίους ηγέτες- υπάρχει η πιο απλή ιδέα, την οποία δεν μπορεί να αποτρέψει η Τουρκία εύκολα, των πλωτών hot spots. Όπου θα έχουμε πλοία με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας Προσφύγων του ΟΗΕ στις ακτές της Τουρκίας, έτσι ώστε να γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και μη προσφύγων και μεταφορά στα ευρωπαϊκά λιμάνια, όχι στον Πειραιά ώστε από εκεί και πέρα εμείς να έχουμε την ευθύνη της πρώτης υποδοχής. Ούτε αυτό έχει γίνει προτεραιότητα της κυβέρνησης».