Ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη διατήρησης της Ζώνης της Σένγκεν έκανε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της Επιτροπής ECON εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς.
«Μικρότερη Σένγκεν σημαίνει καθόλου Σένγκεν» σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης, υπογραμμίζοντας πως «η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα κάνει τεράστια ζημιά και στην οικονομία».
Αναλυτικότερα μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε:
«Οι αντιρρήσεις που έχει η πολιτική μας ομάδα και η κριτική που έχει ασκήσει στον θεσμό του ευρωπαϊκού εξαμήνου, καθώς και στις προτάσεις που έχει καταθέσει πριν λίγους μήνες η Κομισιόν είναι γνωστές. (…) Με δεδομένη και την ανεπάρκεια, και την αποτυχία της πολιτικής που έχει ασκηθεί μέχρι τώρα, χρειάζονται αλλαγές στο μείγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και εγκατάλειψη της δογματικής προσήλωσης στην μονομερή λιτότητα.
Η μονομερής λιτότητα ως δόγμα, δεν έφερε αύξηση, αλλά μείωση των επενδύσεων. Η ευρωζώνη τα καταφέρνει πολύ χειρότερα από την αμερικανική οικονομία ως σύνολο και την ίδια ώρα, μέσα στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί και η ανεργία και η φτώχεια και οι ανισότητες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να διεκδικήσει μέσω της παρέμβασής του ακόμη πιο ισχυρό ρόλο στην διαμόρφωση της νέας οικονομικής πολιτικής και στην στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο και το εργαλείο της ευελιξίας, έτσι ώστε να έχουμε τόνωση της ανάπτυξης με τόνωση των επενδύσεων. Θεωρώ επίσης απαραίτητο να επισημάνω ότι από το σχέδιο της τραπεζικής ενοποίησης απουσιάζει η ουσιαστική πρόοδος – δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα για την προώθηση του τρίτου πυλώνα, που αφορά στηνπανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων. Θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι απαραίτητο σήμα σταθεροποίησης, όχι μόνο γιατί θα προσθέσει σιγουριά στους καταθέτες, αλλά γιατί θα δώσει ένα σήμα σταθεροποίησης που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη.
Ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι η προσφυγική κρίση και η αντιμετώπισή της, η οποία έχει επιπτώσεις και στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Ακούμε κραυγές να λένε: “Απέτυχε η Σένγκεν, να τελειώνουμε με τη Σένγκεν – ή να κάνουμε μια μικρότερη Σένγκεν”. Συμφωνώ με τον αρμόδιο Επίτροπο καθώς και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν που υποστηρίζουν ότι “μικρότερη Σένγκεν ίσον καθόλου Σένγκεν”. Κατάρρευση της Σένγκεν δεν θα κάνει ζημιά μόνο στη δημοκρατία, δεν θα τσαλαπατήσει μόνο δεσμεύσεις – τις οποίες όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν αναλάβει έναντι και της υπογραφής τους στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη – πιθανή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα κάνει τεράστια ζημιά και στην οικονομία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν μπορούμε να έχουμε μια Ευρώπη α λα καρτ – η οποία είναι καλή όταν δίνει αγροτικές επιδοτήσεις, καλή όταν χρηματοδοτεί μέσω των διαρθρωτικών ταμείων έργα ανάπτυξης και υποδομών, αλλά δεν θέλουμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις της Ευρώπης, του Συμβουλίου, της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου όταν πρόκειται να δώσουμε μια ενωμένη αποτελεσματική απάντηση στην προσφυγική κρίση.
Θα ήθελα επίσης χώρες που αντιμετωπίζουν έκτακτες δημοσιονομικές δαπάνες λόγω της προσφυγικής κρίσης, και η χώρα μου η Ελλάδα είναι μία από αυτές, καθώς δέχεται το 85% των προσφυγικών ροών, οι έκτακτες δημοσιονομικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης να μην υπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Τέλος, συμφωνώ με την παρατήρηση, και θα κάνουμε προσπάθεια να την ενισχύσουμε, η Κομισιόν και το Κοινοβούλιο να μην κοιτάζουν στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο μόνο τις χώρες που έχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες με την μορφή ελλειμμάτων, αλλά και τις πλεονασματικές οικονομίες, γιατί κι εκεί υπάρχει παραβίαση των κανόνων, πιέζοντας για επενδύσεις, για τόνωση της ζήτησης, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι πολιτικές συνοχής».