«Έχουμε την υποχρέωση να διασώσουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM.
«Εμείς δεν μπορούμε να σιωπήσουμε μπροστά σε αυτή την εικόνα που παρουσιάζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης· δεν βγαίνει η διατήρησή του, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα τροφοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης με τα τεράστια ελλείμματα που παρουσιάζει», είπε ο κ. Πετρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «πλην εκείνων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα για να έρθει η κατάρρευση», ουδείς διαφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές».
Επικαλούμενος δε, σχετικές μελέτες σημείωσε: «Το 2030, το 30% του πληθυσμού θα είναι πάνω από 65 ετών. Το 2035 θα είναι στο 40%. Αντιλαμβάνεστε για τι πράγμα μιλάμε; Αν τώρα δεν πάρουμε εμείς μέτρα, για την κατάσταση που θα έρθει μετά, για να δούμε πώς θα ενισχύσουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης […] είναι το μόνο ασφαλιστικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη, το οποίο δεν έχει αποθεματικά».
Διευκρίνισε, πάντως, ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα ελλείμματα θα τα αντιμετωπίσουμε με περικοπή συντάξεων» και ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστούν κυρίως μέσα από τον εξορθολογισμό και την άρση αδικιών στη λειτουργία του συστήματος.
Σε ερώτηση, εάν ισχύει ο ισχυρισμός ότι με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, το κράτος αποσύρεται από την κοινωνική ασφάλιση, ο κ. Πετρόπουλος απάντησε: «Όχι, φυσικά. Με μας δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό. Και δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση στην κυβέρνηση. Το πόρισμα δίνει κάποιες διαπιστώσεις, δεν επιβάλει τα δικά μας πλαίσια πολιτικών. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί ό,τι ακριβώς λέει η επιτροπή σοφών ούτε η επιτροπή αυτή των ειδικών είχε αυτό τον στόχο».
«Αυτό που σήμερα υπάρχει είναι μια δέσμευση της κυβέρνησης να πετύχει μειώσεις στις δαπάνες τις δημοσιονομικές, κατά περίπου 450 εκ. ευρώ φέτος και 1,8 του χρόνου. Τα μέτρα, τα οποία ήδη έχουμε λάβει στην κατεύθυνση της μείωσης αυτών των δαπανών των δημοσιονομικών θα υπάρξουν στην υπουργική απόφαση σχετικά με τη μικρή αύξηση των ορίων ηλικίας, που περίπου κυμαίνονται, κατά έξι μέχρι εννέα μήνες, για κάθε χρόνο που περνάει, μέχρι τα 67. Επομένως, δεν είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα φέρει τις μεταβολές στις δαπάνες» σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος.
«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση» πρόσθεσε «αυτό που θα κάνει είναι να φέρει μια δίκαιη εξισορρόπηση των ασφαλιστικών παροχών μεταξύ όλων των ασφαλισμένων, θα υπάρξει μια πραγματικά σωστή λειτουργία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».
Σε ερώτηση για το πόσα ακριβώς ταμεία θα προκύψουν από την ενοποίησή τους, ο κ. Πετρόπουλος απάντησε: «Μακάρι να είναι ένα, δεν θα το κάνουμε με το ζόρι ένα. Εάν πρέπει να είναι δύο θα είναι δύο, εάν πρέπει να είναι τρία θα είναι τρία. Αλλά όταν λέμε για δύο ή για τρία ή για ένα, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ταμείο, για παράδειγμα: ένα είναι ο ΟΑΕΕ, δεν είναι ένα. Τέσσερα είναι, δεν είναι ένα. Το ΙΚΑ υποτίθεται είναι ένα ταμείο, δεν είναι, είναι καμιά τριανταριά και δίνει 900 (είδη) συντάξεις».
Σχετικά, με το θέμα των συντάξεων των υπερηλίκων ανασφαλίστων ομογενών πρόσθεσε ότι «δεν τελείωσε για μας» και ότι θα αντιμετωπιστεί το προσεχές διάστημα.
«Να μην φοβάται ο κόσμος. Να φοβάται, εάν δεν κάνουμε τίποτε. Όχι μόνο να φοβάται, να ξεσηκωθεί εάν εμείς δεν κάνουμε τίποτε» είπε ο υφυπουργός, μιλώντας γενικώς για το ασφαλιστικό και συμπλήρωσε: «Έχουμε την υποχρέωση να διασώσουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, γιατί (ενν. αλλιώς) μετά θα έρθει ο Αρμαγεδδώνας και θα κυριαρχήσουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για όσους μπορούν να έχουν ένα υψηλό τίμημα εισφοράς και να έχουν κάλυψη για την υγεία και τη ζωή τους».