Ο πρώην υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος περνάει τον καιρό του με ταξίδια, συζητήσεις με φίλους και διαρκή ενημέρωση για τα θέματα της οικονομίας- της ελληνικής και της ευρωπαϊκής. Παρ’ ότι δεν βρίσκεται πλέον στην ενεργό πολιτική, καθώς πριν από τις εκλογές του 2009 ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα, θεωρείται ένας από τους πιο ενημερωμένους και αξιόπιστους πολιτικούς στα θέματα της οικονομίας. Το όνομά του συζητήθηκε έντονα στις πρόσφατες συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον Λ. Παπαδήμο πριν από τον ανασχηματισμό. Στο υπουργείο Οικονομικών εγκαταστάθηκε τελικώς ο Ευ. Βενιζέλος, οπότε το τηλεφώνημα που δέχθηκε ο ηπειρώτης πρώην υπουργός την ώρα που επισκεπτόταν τις πηγές του Αχέροντα και η πρόταση να αναλάβει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δεν θα πρέπει να τον εξέπληξαν.
O Α. Παπαδόπουλος, ο οποίος ποτέ ως τώρα δεν κατάφερε να γυρίσει τα νερά του ποταμού στο κόμμα του, με μια κοφτή απάντηση απέρριψε την πρόταση του Ε. Βενιζέλου. Ωστόσο, επειδή η φιλία τους κρατά πολλά χρόνια, συμφώνησαν να κουβεντιάσουν από κοντά την ερχόμενη εβδομάδα κάποιες ιδέες που έχει ο υπουργός Οικονομικών για την έξοδο από την κρίση.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», ο Α.Παπαδόπουλος υπενθύμισε την «πάγια και διαχρονική» άποψή του ότι είναι υπέρ των καθολικών αποκρατικοποιήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων. Θεωρεί ότι οι απλές μετοχοποιήσεις δεν έχουν αποδώσει και ότι έχουν παράξει μόνο αμφίβολης αξίας έσοδα. Για τον λόγο αυτό πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα εξυγιανθεί, θα μπορέσει να απαλλαγεί από διάφορες δουλείες και θα αναπτυχθεί μόνο μέσω των καθολικών αποκρατικοποιήσεων.
Από αυτές εξαιρεί ελάχιστες επιχειρήσεις, στρατηγικής σημασίας, στις οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνει αυτές της ενέργειας και των υδάτων, στις οποίες θα μπορούσε το κράτος να κρατήσει μικρό μέρος των μετοχών τους χωρίς να αναιρείται η έννοια της καθολικότητας. Εφόσον οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τις αποκρατικοποιήσεις δεν βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική να συγκρουστεί μέχρι τέλους με συνδικαλιστές, αλλά κυρίως με τους βουλευτές της, οι οποίοι αντιδρούν σε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, ο πρώην υπουργός ένιωσε ότι δεν μπορούσε να δεσμευτεί ότι θα διεκπεραιώσει μια πολιτική την οποία δεν πιστεύει.