Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι ρυθμίσεις του μνημονίου που αφορούν τους αγρότες να στρέψουν ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες κατευθύνσεις εξέφρασε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ104,9 FM’.
Ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιδιαίτερα επώδυνη για τον αγροτικό χώρο», προσέθεσε, όμως, ότι αυτός ο χώρος «ήθελε περισσότερο από κάθε άλλον τη συμφωνία δεδομένου, ότι το 55% του εισοδήματός του προέρχεται από κοινοτικούς πόρους και το σύνολο σχεδόν των επενδύσεων σε αυτόν αφορούν το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης].
«Αυτό μας ανάγκασε να δεχτούμε αυτές τις επιπτώσεις, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο της δημοσιονομικής υλοποίησης της συμφωνίας», είπε ο κ.Αποστόλου, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι η σχετική συζήτηση τον Οκτώβρη με τους εταίρους, θα δώσει τη δυνατότητα να κατατεθούν αντισταθμιστικά ισοδύναμα.
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε δύο παραδείγματα για τις δυνατότητες που υπάρχουν:
Όπως ανάφερε δεν εφαρμόζεται ορθή διαχείριση της φορολογικής αντιμετώπισης του χώρου, καθώς η αξία της παραγωγής ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ ενώ αυτή που εμφανίζεται είναι 3,6- 3.8 δισ..
Παράλληλα επισήμανε, ότι η συμφωνία καθιστά υποχρεωτική την τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων, τα οποία πρέπει να τηρούν οι αγρότες, για να πάρουν την επιστροφή του 23% του ΦΠΑ. «Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να προκύψουν έσοδα για το δημόσιο πάνω από 500 εκ. ευρώ και, αν έχεις ένα τέτοιο έσοδο, μπορείς να διεκδικήσεις ισοδύναμα, για να μην υπάρξει η φορολόγηση του 26%», είπε και προσέθεσε ότι «δεν υπάρχει συζήτηση στον αγροτικό χώρο, που να μην καταλήγει σε ένα ερώτημα: πότε θα πάρουμε τα λεφτά».
Σε ό,τι αφορά στην πρόταση του βουλευτή της ΝΔ, Θόδωρου Καράογλου για αύξηση της φορολόγησης στα τσιγάρα ως ισοδύναμο για τη φορολόγηση των αγροτών, είπε ότι «η φορολογία στα τσιγάρα και στα καύσιμα είναι μία εύκολη λύση για να ξεπεράσουμε κάποιο πρόβλημα, αλλά κάποια στιγμή όλα αυτά πρέπει να μπουν σε μία σειρά».