Τουλάχιστον τρία κόμματα θα χρειαστούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κώστας Παναγόπουλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ τονίζει τον ρόλο των προσώπων στην επιλογή των ψηφοφόρων.
«Τα δεδομένα δείχνουν ότι σχηματισμός κυβέρνησης μπορεί να προκύψει είτε με συνεργασία των δυο πρώτων σε δύναμη κομμάτων και αν αυτό έχει αποκλειστεί για πολιτικούς λόγους, τότε φαίνεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία κόμματα. Δεν θα αρκούν δυο από τα άλλα για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή, συνεπώς σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστούν τρία τουλάχιστον κόμματα για να συγκεντρωθεί ένας αριθμός βουλευτών που θα μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα μιας κυβέρνησης,» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κώστας Παναγόπουλος.
Ο Παναγόπουλος συμπλήρωσε ότι τα πρόσωπα στην Ελλάδα πάντα έπαιζαν ρόλο και θα συνεχίζουν να παίζουν ρόλο. «Είναι η δομή της κοινωνίας μας τέτοια που τους επιτρέπει αυξημένη αν θέλετε παρέμβαση στα πράγματα. Δεν είναι όμως μόνο τα πρόσωπα. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε και τις μεγάλες αλλαγές τις πολιτικές των κομμάτων που έχουν δημιουργήσει αυτό το κλίμα διαφορετικότητας,το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε χαμηλές συσπειρώσεις για τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν με δεδομένη όχι μόνο την αλλαγή τοποθέτησης, αλλά και με δεδομένη αν θέλετε και την αρνητική κρίση της κοινωνίας για τα κυβερνητικά πεπραγμένα στο επτάμηνο που μας πέρασε, οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα αντισυστημικής ψήφου που μπορεί να εκφραστεί είτε με την αποχή είτε με επιλογές σε κόμματα που η κοινωνία εκτιμά ως αντισυστημικά όπως για παράδειγμα η Ένωση Κεντρώων, ενώ μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό και με πόσο συνεκτικό τρόπο θα εκφραστεί και η τάση εκείνη μέρους της κοινωνίας που έχει άλλη άποψη για τη σχέση της χώρας με την Ευρώπη, με την ευρωζώνη ή με το νόμισμα,» υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Αlco.
Ερωτηθείς για το κυρίαρχο στοιχείο των επικείμενων εκλογών, απάντησε: «Νομίζω ότι το κυρίαρχο στοιχείο των εκλογών, όπως αποτυπώνεται τουλάχιστον μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις, είναι η προσπάθεια της κοινωνίας να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την πολιτική και τα κόμματα σε ένα περιβάλλον που είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο του Ιανουαρίου τόσο σε επίπεδο συναισθημάτων, σε επίπεδο καθημερινότητας, αλλά θα σας έλεγα και σε επίπεδο των ίδιων των πολιτικών κομμάτων από τα οποία τα περισσότερα είναι διαφορετικά, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι ‘Έλληνες , η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, είναι διαφορετικά κόμματα. Είτε για λόγους που έχουν σχέση με πολιτικές, είτε για λόγους που έχουν σχέση με πρόσωπα σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ και η Λαϊκή Ενότητα είναι ένα καινούργιο κόμμα.»
Όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, εκτιμά ότι θα είναι πολύ μικρή. «Η αίσθηση που έχω είναι ότι κατ΄ αρχήν το ποσοστό του πρώτου κόμματος θα κινηθεί πέριξ του 30 και όχι παραπάνω και οι διαφορές ανάμεσα στα δυο κόμματα, με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα, δεν δείχνει να είναι μεγάλες. Αν μπορώ τώρα να κάνω μια εκτίμηση είναι ότι σε επίπεδο ύψους ποσοστών θα είμαστε μάλλον κοντά στα επίπεδα του Ιουνίου του 2012. Όταν ήταν γύρω στο 29,5 – 26.»
Ο Παναγόπουλος εκτίμησε τέλος ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν σχηματιστεί θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα και ως πρώτο μέλημα να προσπαθήσει λίγο να αποσυμπιέσει μια κατάσταση που για πολλά χρόνια τώρα είναι τόσο αρνητική.